Skocz do zawartości

LCD 2x16 problem z biblioteka Adafruit_CharLCD

freaky1999

Pomocna odpowiedź

Cześć wszystkim!

Dopiero zaczynam przygodę z maliną. Obecnie działam na modelu raspberry Pi 4B. Po napisaniu kodu, zainstalowaniu odpowiednich bibliotek próbowałem uruchomić plik i efekt jest pokazany poniżej. Czytałem dużo tematów odnośnie tego problemu w j.ang i nie jestem sam. Ludzie zwracali uwagę aby podczas instalowania bibliotek instalować je dla wersji python3 (tak robiłem). Instalując biblioteki robię to zgodnie z przykładami z książki (zdj). Natknąłem się również na artykuł o podobnym problemie. Dotyczył biblioteki Adafruit ale stworzonej dla silników. Autor napisał, że wcześniej pracował na wersji pythona 3.4 a po zaktualizowaniu do 3.6 widział podobne błędy i komunikaty jak w moim przypadku. Cofnął on się do wersji 3.4 i wszystko działało. Ja mam wersje 3.7 i nie wiem jak cofnąć się do starszej plus nie wiem czy to pomoże akurat w moim przypadku. Bardzo proszę o wyrozumiałość i liczę na odpowiedź, a najbardziej na to, że ktoś miał kiedyś podobny problem co ja 😄

2.thumb.jpg.5c35266267b93c9e667a399a5b2b9884.jpg1.thumb.jpg.6a15da54e0035f20b26f2f7ba059584f.jpgkod.thumb.png.450912b7dd1fe5bdf166818d642be720.pngblad.thumb.png.fde954c692cbb32a16cdc20b42138fcb.png

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.