Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

14 minut temu, orb777 napisał:

Makaron z przekaźnikami steruje bodaj biegunowością napędu siłownika. Jeżeli odłączysz D7 to (podpisany) przekaźnik przechodzi w "NC", więc na "COM" jest wtedy "-". W tym czasie drugi przekaźnik (niepodpisany) teoretycznie ma "+" na "COM", więc siłownik ożywa. Odłącz może siłownik i sprawdź multimetrem co pojawia się na "COM" przekaźników lub pinach sterujących, kiedy spełniasz warunek rpm. Co w kodzie jest i tak nie wiadomo.

To teraz tak. Jak wszystko włączę i sprawdzę napięcia to na dwóch com jest plus. Jak minutę daje na obroty Halle to nic się nie zmienia. W każdym razie na dwóch wychodzi + 

IMG_20250530_185433682.jpg

1 minutę temu, farmaceuta napisał:

@galik19871987 teraz kumam, tylko widzę inny problem...jak wychamujesz turbinę to skąd będziesz wiedział kiedy znów ustawić się na wiatr??

No czujnik ma podać że jest mniej niż 200 rmp i prostuje ogon, a wyprostowany ogon zawsze ustawia turbine prosto do wiatru, a jak się zegnie na bok to ogon dalej będzie do wiatru ale wiatrak jest wtedy bokiem do wiatru. 

(edytowany)

Tu masz przykład na sprezynie łamany ogon pod naporem wiatru. Dlatego ma odczytywać i wgrywać co 30 sekund a nie co sekundę Skończyły mi się jakieś limity na wiadomości.jaaaaaaa.

yaw3.jpg

Edytowano przez galik19871987
1 minutę temu, galik19871987 napisał:

No czujnik ma podać że jest mniej niż 200 rmp i prostuje ogon, a wyprostowany ogon zawsze ustawia turbine prosto do wiatru, a jak się zegnie na bok to ogon dalej będzie do wiatru ale wiatrak jest wtedy bokiem do wiatru. 

Ja Cię rozumiem tylko zewpraktyce sytuacja będzie wyglądać tak...wiatr przyśpiesza,turbina skręca i jednocześnie zwalnia, znów ustawia się na wiatr, ale dalej rozpędza się za szybko i znów skręca...to wpadnie w taki rezonans...

(edytowany)
1 godzinę temu, galik19871987 napisał:

To teraz tak. Jak wszystko włączę i sprawdzę napięcia to na dwóch com jest plus. Jak minutę daje na obroty Halle to nic się nie zmienia. W każdym razie na dwóch wychodzi + 

IMG_20250530_185433682.jpg

Podejrzewałem, że w obu świeci zielona ledka. Spróbuj zamienić miejscami "NO" z "NC" w przekaźniku bez oznaczeń na schemacie. Odłącz siłownik. Ogólnie w tym nowy układzie obie zielone ledki powinny zaświecać się lub gasnąć. Jeżeli nic takiego nie dzieje się przy zmianie rpm, to sprawdź czy na pinach sterujących przekaźnikami jest jakaś zmiana. Jeżeli nie ma, wtedy coś program chyyyyba nie tego.

Wstaw sobie jakiś bezpiecznik przy aku tak ogólnie, bo będzie spawarka w razie przypadku, hehe.

I jeszcze coś, nie to, że się wymądrzam. Przed użyciem sprawdzaj chińskie przekaźniki, bo to, że świeci się dioda stanu nie znaczy, że cewka poprawnie przyciąga blaszkę. Czasem mogą trafić się wadliwe i np. blaszka zaskakuje dopiero przy wyższym napięciu cewki niż przewidziane.

Edytowano przez orb777
47 minut temu, orb777 napisał:

jeszcze coś, nie to, że się wymądrzam. Przed użyciem sprawdzaj chińskie przekaźniki, bo to, że świeci się dioda stanu nie znaczy, że cewka poprawnie przyciąga blaszkę. Czasem mogą trafić się wadliwe i np. blaszka zaskakuje dopiero przy wyższym napięciu cewki niż przewidziane

Jak mam sprawdzić czy działa poprawnie? Bo to chinol faktycznie. 

Przed chwilą, farmaceuta napisał:

musisz przede wszystkim zainstalować Arduino IDE na kompie...bez tego będzie ciężko

Mam ale to dla mnie czarna magia 🙂 gotowy plik to jeszcze jakoś załaduje ale sam nic nie napiszę 😛

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...