Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Chciałbym coś zweryfikować bo mam pewien schemat i nawet Hex dostałem od kogoś bo ja tego nie ogarniam. I teraz. Nie wiadomo o co chodzi bo nie działa. 

Jak kręciłem magnesem przy czujniku Halle to migała dioda ale nic się nie działo a po 30 sekundach powinien się siłownik wysunąć. Kolega ustawił mi że po przekroczeniu 200 rmp siłownik ruszy a nie rusza. Ale jak odepne D7 po kręceniu to wtedy rusza, jak wpinam to staje. Nie wiem czy coś z napięciami czy samym programem będzie. 

NG20250528-092934.png

IMG_20250529_114914491.jpg

IMG_20250529_114908988_HDR.jpg

IMG_20250529_114902749.jpg

IMG_20250529_114853876.jpg

IMG_20250529_114845475.jpg

IMG_20250529_114839730.jpg

IMG_20250529_114832328.jpg

18 godzin temu, galik19871987 napisał:

Nie wiem czy coś z napięciami czy samym programem będzie. 

Ja obstawiam program...(o ile masz to dobrze elektrycznie podłączone) uzyskujesz te 200obr/min? To ważne bo z tego co zrozumiałem to tylko wtedy siłownik rusza...napisz coś więcej o samym sterowaniu tego siłownika, elektryczny? 

I wytłumacz co ten siłownik ma robić w tej turbinie bo nie kumam...😉

Jest to siłownik liniowy, ma być podłączony do ogona. Jak turbina osiągnie ponad 200 rmp to siłownik ma dostać sygnał i złamac ogon co powoduje obrucenie wiatraka i go zwolnienie. Mam podłączone wszystko jak kolega inny mi to pisał na innym forum ale zniknął jak powiedziałem że to nie działa 😛

Tak mam jak zrobić ponad 200 rmp

Najpierw dostałem plik w formacie bin. Jakimś cudem to wgrałem bo też się na tym nie znam. Później dał plik Hex ale nie mogłem go już wgrać i ogólnie Arduino klon teraz niby jest połączony w portach ale nie mogę nic wgrywać bo jakiś błąd wyskakuje że się nie może polaczyc

3 godziny temu, galik19871987 napisał:

ale zniknął jak powiedziałem że to nie działa 😛

Polskie standardy😆 

3 godziny temu, galik19871987 napisał:

Jest to siłownik liniowy, ma być podłączony do ogona. Jak turbina osiągnie ponad 200 rmp to siłownik ma dostać sygnał i złamac ogon co powoduje obrucenie wiatraka i go zwolnienie 😛

Dalej nie kumam...😆 O jaki kąt ma się obrócić wtedy turbina? 

Turbina jest ciągle ustawiona w jednym stałym kierunku? 

Daj zdjęcia tej turbiny i tego mechanizmu siłowego, daj model tego siłownika żeby wiadomo było jak go sterować 

Masz środowisko Arduino IDE? (Będzie potrzebne do wgrania nowego kodu)

(edytowany)
22 godziny temu, galik19871987 napisał:

I co waszym zdaniem schemat ok? 

A skąd to może być wiadomo, skoro nie podpisałeś modułów oraz ich wejść i wyjść?

Edytowano przez jand

Dopiero ją buduje więc jest w rozsypce. Chodzi o to że standardowo ogon jest prosto do wiatru zawsze. Mój będzie na zawiasie a linie będzie trzymał siłownik. Jak turbina będzie się za szybko kręciła to siłownik zegnie ogon pewnie do 90 stopni ( zależy od wysówu) co powoduje obrót wiatraka względem wiatru i wiatrak chamuje. Mniejsza o to 🙂

Chciałbym żeby sterownik załaczał siłownik i do końca go wysował, bo sam się zatrzymuje i wyłącza jak dojdzie do końca, tak samo jak się cofnie. Nic więcej 🙂 jak obroty spadają poniżej 200 rmp to się ogon prostuje. Chciałbym żeby ten potencjometr też działał a zakres był 100-300 rmp. Czujnik żeby zczytywał co 30 sekund żeby na podmuchy nie reagowalo. Wgrałem raz przez avrdudess

IMG_20250522_211031026.jpg

Makaron z przekaźnikami steruje bodaj biegunowością napędu siłownika. Jeżeli odłączysz D7 to (podpisany) przekaźnik przechodzi w "NC", więc na "COM" jest wtedy "-". W tym czasie drugi przekaźnik (niepodpisany) teoretycznie ma "+" na "COM", więc siłownik ożywa. Odłącz może siłownik i sprawdź multimetrem co pojawia się na "COM" przekaźników lub pinach sterujących, kiedy spełniasz warunek rpm. Co w kodzie jest i tak nie wiadomo.

20 minut temu, farmaceuta napisał:

Polskie standardy😆 

Dalej nie kumam...😆 O jaki kąt ma się obrócić wtedy turbina? 

Turbina jest ciągle ustawiona w jednym stałym kierunku? 

Daj zdjęcia tej turbiny i tego mechanizmu siłowego, daj model tego siłownika żeby wiadomo było jak go sterować 

Masz środowisko Arduino IDE? (Będzie potrzebne do wgrania nowego kodu)

Taka prowizorka ale żebyś wiedział o co mi chodzi. Wiatrak wtedy ustawia się bokiem. 

NG20250530-064044.png

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...