Skocz do zawartości

TSOP1736, 1236 a 31236

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Mam nietypowy problem. Otóż robię czujniki odbiciowe, mam ich zbudować 13 i natknąłem się na coś dziwnego. Testowałem układ z odbiornikami TSOP1236 i 1736 i działał prawidłowo. W sklepie dostałem odbiorniki 31236 i okazało się że nie działają z diodami IR które kupiłem, ale działa z jakimiś moimi diodami IR które miałem w domu (tylko dwie). Kupiłem inne diody i również nie działają z TSOP31236, sprawdzałem je natomiast z TSOP1736 który mam zamontowany jako czujnik przeszkód w "Prototypie" i reagował prawidłowo.

Teraz moje następujące pytanie: czy jest coś, czym się te czujniki różnią, pomimo tego że są stosowane jako zamienniki? Dodam że "musk" to ATtiny13, wykorzystuje timer w trybie CTC, generuje 34,5kHz, jeżeli jest taka konieczność to mogę zamieścić program, stan diody zmieniany był co 20ms, za namową Bobbiego zmieniłem go na 1ms i nic to nie dało.

Nie wszystkie diody podczerwone są takie same. Prawdopodobnie drugi układ reaguje na światło o innej długości, poszukaj w dokumentacji. Z diod raczej nie odczytasz już parametrów, ale przy zakupie kolejnych warto zwrócić uwagę na to czy kupujesz to co chcesz.

Pozdrawiam.

Co do długości fali, już sprawdzone w DSie, dokładnie te same charakterystyki, te same wykresy. Jedyna różnica, którą udało mi się znaleźć (a o której już pisałem KD) to 'max envelope duty cycle vs burstlegth' - z tego co wymyśliłem to stosunek wypełnienia paczki impulsów w stosunku do długości (i ilości) impulsów, z tym, że jest w programie dobrze. Wszystkie inne wykresy są niemal takie same, podziałki i jednostki przy nich również.

Teoretycznie powinna, ale filtr nie jest aż tak selektywny jak się mówi.

Badałem w trakcie konstrukcji robota kilka czujników TSOP

i wyszło mi, że 3 różne czujniki o częstotliwości 36 oraz 38 kHz

reagowały nawet przy 21 kHz ❗

Sprawdzałem tylko od częstotliwości znamionowej w dół.

Tak, że:

selektywność tych czujników jest mocno przesadzona.

Póki co wyszło mi że mam coś chyba nie tak w programie, bo zamontowałem jedna z tych diod do "Prototypa" i czujnik reaguje na światło z tej diody, tylko nie reaguje na tą która jest w układzie obok niego. Być może będę musiał dostosować program do tej diody (bo ten sam program z "moją" diodą działał), nie wiem dlaczego tak jest ale na to mi wygląda.

Najłatwiej sprawdzić czy dioda IR świeci oglądając ją za pomocą aparatu cyfrowego.

Sprawdź czy ta w układzie po prostu świeci.

Zuk, nie chodzi o selektywność, ale o częstotliwość, przy której czujnik ma największą czułość. Patrz wykresy w ds.

Świeci, najciekawsze jest to że TSOP1736 który jest w "Prototypie" reaguje na diodę z układu tego czujnika, a 31236 który jest z nią w układzie nie :/

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...