Skocz do zawartości

Przełożenie - przekładnia zębata

Pomocna odpowiedź

Pamiętaj, że koła zębate muszą mieć ten sam moduł (i pasek zębaty też).

Koło z=36 będzie miało 3x większą średnicę niż z=12.

Gdyby wyglądało to tak jak na rysunku, nie mogłoby działać, ale to rysunek pomocniczy i mam nadzieję, że zdajesz sobie z tego sprawę🙂

W większości przypadków do napędu silnikami DC stosuje się przekładnie o przełożeniu >1 (reduktory - zmniejszenie prędkości obrotowej i zwiększenie momentu). Silnik DC ma niewielki moment i wielką prędkość, dlatego tak się postępuje.

Po jakim terenie ten pojazd ma jeździć? Po płaskiej poziomej powierzchni, pochyłej czy innej?

Barman, nie chcę cię od razu zjechać, ale nic odkrywczego nie napisałeś, niezbyt na temat, tyle tylko że ładnie w słowa ująłeś 🙂

wsowa, jeszcze nie kupiłem dopiero robiłem obeznanie w terenie, a jakbym miał kupować to z tej strony. Ale pomysł z tego tematu nie wypali to myślę nad napędem 4x4

• 1 miesiąc później...

Trzeba jeszcze pamiętać że silnik 150W dla 12V to 12A. Więc byle czym tego nie wysterujesz. Okaże się ze elektronika sterująca przewyższy koszty części mechanicznej. A masa może wzrosnąć bardziej niż zakładasz.

Nie wiem czy moja sugestia będzie dobra , ale czy nie najlepiej zastosować silnik 12v z odpowiednia przekładnia i do jego osi przymocować kola zębate gdzie będzie one połączone z drugim kołem i będzie to razem tworzyć napęd 4x4 . A żeby to wszystko było na kolach to przymocujesz sobie kola do kola zębatego i będziesz miał odpowiedni napęd na cztery kola takie coś jest zastosowane w robocie SCOUT z tej strony:

http://www.antyterroryzm.com/robot_pirotechniczny.php

. Wpadłem na ten pomysł przy budowie swojego robota na konkurs elektroniczny , ale jednak okazało się ze taki pomysł znalazł już zastosowanie :/

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...