Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Krasula - dane techniczne:

-uC Atmega 8

-mostek H l298N

-4 czujniki TCRT5000

-wzmacniacz LM324N

-Li-pol 7,4V 900mAh

-4 silniki DG1430-100

Kilka fotek:

(Są tu dwie wersje: ta z kolorowymi kołami jest już rozebrana, ta z szarymi podczas składania 😅 )

Czym teraz się zajmuję ? - pisaniem kodu w C, które mi za bardzo nie wychodzi. Moją drugą pasją jest pisanie w C++ (nie na uC tylko PC), może powiecie, że mam łatwiej, bo mam jakieś doświadczenie, lecz między uC a PC jest wielka różnica. Na razie jedyne co potrafię to to żeby pobrał raz na początku stan z czujników i według nich jechał. Więc jeśli ktoś ma to proszę o jakiś przykładowy kod w C do Linefollowera.

Odnośnie samego robota:

Chcę żeby to była taka platforma do wszystkiego (wymiary ok 10 x 11). Po uporaniu się z kodzeniem dla LF chce zamontować RFM12 i sterować nim zdalnie, później mechanizm ASG https://www.forbot.pl/forum/topics33/czolg-z-dzialem-vt2453.htm . Podjeżdża pod pionowe ściany 😅 , jedynie co go ogranicza to podwozie, które haczy się o przeszkodę. Prędkość nie jest powalająca z racji samych silników, ale uznałem, że prędkość to wróg początkującego 😃 za to siła jest duża, przepcha 1,5 kg w dobrych warunkach.

Problemy jakie napotkałem:

Za dużo ich nie miałem. Na pewno znalezienie ogumienia (nie myśleć sobie 😅 ). Po 1,5 h spędzone w lerła męlę napotkałem koło Atlasów (cement czy cóś) Taką taśmę, nie za bardzo wiemdo czego ona była, napisane tam było "Atlas prestige" i muszę wam powiedzieć, że trzyma idealnie.

Tworzenie płytek. Na początku musiałem robić płytki po 5 razy, żeby coś wyszło, teraz wystarczy raz 😅 . Polecam po prasowanku wrzucić płytkę do ciepłej wody z proszkiem do prania na 0,5 -1 h. Papier sam się zsuwa z płytki na której zostaje sam tusz.

No i jeszcze co tygodniowe wycieczki do Poznania nie były relaksujące 😅

Teraz borykam się też z tym, że podczas skręcania robot "podskakuje". Myślę , że jak go dociąże do problem zniknie, ale wiem, że niektórzy mieli takie problemy, więc jak je rozwiązaliście ?

Proszę o pomoc odnośnie kodu, a w razie pytań - pytać 😅 .

No i jeszcze podziękowania:

- dla Elvisa, Żuka i Mazicorta odnośnie RFM12

- dla Bobby'ego za wszystko co wyżej i niżej ;] i pomoc przy wyborze akumulatorków

- dla Nes86 , KD93, Nawyka za pomoc przy kołach

- dla Paradoxa91 za pomoc przy PWM'ach

- i dla wszystkich moderatorów, adminów itd. za to, że nie usuwaliście tematów ;]

dla Bobby'ego za wszystko co wyżej i niżej ;] i pomoc przy wyborze akumulatorków

: O

Co do podskakiwania przy skręcaniu - raczej tego nie usuniesz, musiałbyś go naprawdę dociążyć. Taki urok 4ech niezależnych silników w rogach. Koła toczone czy użyty został jakiś półfabrykat typu zakrętki? Z czego ogumienie w pierwszej wersji (to kolorowe)? Wygląda ciekawie.

Koła wytoczone u wuja. Ogumienie (te kolorowe) zrobione jest z opasek na rękę, też zdały swój egzamin tylko potrzebne były mi większe koła z gwintowaną piastą a opasek już nie było.

• 2 tygodnie później...

Jaki schemat ATmegi? Co to jest schemat ATmegi? Informacje o medze są w jej nocie katalogowej, chyba że chodzi ci o schemat układu robota.

Podczas projektowania wpadł jakiś szkapuł, mam 2 rezystory zamiast jednego na pliku .brd , nie pamiętam który i teraz te 2 pliki się ze sobą nie zgadzają, musisz sam dojść, albo wstaw 2 rezystory, chyba nic się nie stanie (ja tak zrobiłem). 4 wejścia do zasilania są po to by móc od atmegi podłączyć coś jeszcze.

Gmail.zip

• 3 tygodnie później...

Jagodziana, przy diodzie przy uC jest jakiś rezystor bo się strasznie żarzy wnioskując ze zdjęć. Jeśli nie ma to daj 470R i git i jeszcze bym dodał kondensator 100uF prz zasilaniu Atmegi [pin 7,8], a po zatem fajnie wyszło

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...