Skocz do zawartości

Połączenie dwóch mostków H l298 z atmega16

feriar

Pomocna odpowiedź

Witam,
mógłby na to ktoś rzucić okiem czy to będzie działać przy takim połączeniu ?

ten schemat ma za zadanie sterować 4 silnikami DC. Przy takim połączeniu jeden mostek ma za zadanie sterować jedną stroną pojazdu tzn. 2 silnikami z lewej strony a drugi 2 silnikami ale z prawej strony. Piny mostka zostały połączone w taki sposób a silnik "równo" się kręciły - z taką samą ilością obrotów.Na silniki ma iść 12V. Trochę wątpię że to jest dobrze połączone dlatego daje to sprawdzenia 😉

Podłączone jest dobrze (zapomniałeś tylko od połączeniu GND z gnd przy 5V).

Natomiast nie bardzo widzę sens używania 2 mostków. Nie wystarczy podłączyć równolegle silniki? Jeśli L298 jest za słaby to można dać inny mostek, ale nie ma potrzeby dawać mostka dla każdego silnika oddzielnie.

Robot produkcji Wobit-u (Maor) ma po dwa silniki połączone równolegle i działa, więc nie powinno być poblemu.

Pewnikiem źle zrozumiałem ale z tego co napisałeś to wychodzi że 1 mostek styknie na 4 silniki. Wiem,że to jest pytanie typu basic, ale chcę się upewnić GND z 12v może "wisieć" w powietrzu czy mam je gdzieś przyłączyć ?

Każdy układ L298 ma wbudowane dwa mostki.

A dwa mostki w zupełności wystarczą.

Inny problem, to czy na pewno L298 wystarczy.

Jeśli to są silniki o których niedawno pisałeś w innych postach, to sprawdź prąd zwarciowy, bo chyba jest bardzo duży. Więc jeśli zablokujesz silniki, to spalisz mostki - nawet jeśli użyjesz 2.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Obawiam się, że nie zdajesz sobie sprawy ile taki silnik kosztuje 🙂 Ile masz pieniędzy do przeznaczenia na ten cel? I do jakiej wielkości robota potrzebujesz te silniki? Do tego ~3kg?

tzn. przesadziłem z tymi silnikami ale chciałbym osiągnąć gdzieś w granicach 0,50m/s. Do tych silników też nie mam już świeżego wzroku, porażka na całej linii... na razie będę robił schematy a co do silników wrócę później. Może wy macie jakieś pomysły z silnikami ? w miarę dostępnej cenie...

Jedyna słuszna opcja imo - silniki od wycieraczek. Zmieścisz się w 20zł/szt, co prawda będziesz musiał zbudować h-bridge na mosfetach, ale opłaci się.

Elvis, pewne silniki z przekładniami planetarnymi z wobitu kosztowały ponad 500zł/szt, więc myślę, że 300-400 bez problemu te by kosztowały.

a na tych przysłowiowych silnikach od poloneza to ile wyciągnę obr/min. ?

[ Dodano: 04 Maj 10 07:26 ]

takie na allegro znalazłem ale są strasznie prądożerne i dużo ważą ;/

Nie są prądożerne, są bardzo podobne do wspomnianych silników od wycieraczek, tyle że rzeczywiście ciężkie.

Cena przede wszystkim. Wywalisz kupę siana na silnik "komercyjny", który może się nie sprawdzić. A nawet te 20zł/szt na silnik od wycieraczek to nie tak dużo w szczególności że uzyskujesz moc wystarczającą do orania pola 😃😋 Tak poza tym to możesz zdradzić co to będzie za robot że potrzebuesz tyle obr./min ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.