Skocz do zawartości

Kurs STM32L4 – #2 – platforma sprzętowa i środowisko

Pomocna odpowiedź

Hej,

Parę pytań i uwag ode mnie.
Ja używam u siebie Linuxa, a dokładnie to wersji Ubuntu 22.04.4 LTS. Instalowałem CubeIDE poza Software Managerem wbudowanym w Ubuntu za pomocą pobranej paczki .deb ze strony producenta.
Miałem lekkie problemy na początku, ale największym problem było to, że próbie utworzenia nowego projektu pojawiał się ekran z informacją "STM32 target or STM32Cube example selection is required no option to choose" i nie było żadnego drugiego okna do wybrania wersji mikrokontrolera.

Rozwiązaniem jest uruchomienie binarki stm32cubeide_wayland zamiast wersji srm32cubeide z lokalizacji /opt/st/stm32cubeide_xxx (xxx to numer wersji IDE, u mnie było to 1.16.0).
Po uruchomieniu tej binarki byłem w stanie wybrać wersję używanego Mikrokontrolera, ale tutaj zaczyna się kolejna zabawa, którą opisałem poniżej.

Przy utworzeniu nowego projektu wpisałem nazwę naszego mikrokontrolera: STM32L476RG, ale w obecnej wersji IDE pojawiają się 3 opcje, które nie są nakierwujące na rozwiązanie.
Ja miałem takie wybory:
image.thumb.png.a98c7cbfda501713dbde6fea9e867f21.png

Gdzie wersja STM32L476RGT3 miała wpisaną wartość "Nucleo-L476RG" w polu "Board" czyli płytka, którą dostajemy z kursem.
Wersja STM32L476RGT6 oraz wersja STM32L476RGT6TR.
I miałem tutaj niezłą zagwozdkę, gdyż moja płytka to faktycznie to samo Nucleo, ale na opakowaniu płytki mam part number: STM32L47TGT6, ale ta wersja mikrokontrolera, nie ma wpisanej wartości w polu Board, więc nie byłem pewien co mam w końcu wybrać, ale wybrałem opcję pierwszą czyli STM32L476RGT3 mimo, że oficjalnei mój part number jest z końcówką GT6. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale ogólnie programator i płytka działają poprawnie.

• Lubię! 1

@FTNewbie jeśli podczas tworzenia projektu wykorzystasz wersję powiązaną z Nucleo to w projekcie z automatu znajdzie się trochę informacji na temat peryferiów podłączonych na płytce itd. Ogólnie w tym oraz innych kursach STM32 nie korzystaliśmy z tej wersji i wybieraliśmy zawsze "goły" mikrokontroler - tak, jak miałoby to miejsce podczas programowania dowolnej innej płytki z STM32L4. Twoja wersja będzie w tym przypadku również poprawna i nie powinna generować żadnych problemów.

• Lubię! 1
  • 1 rok później...

Cześć, 

tak informująco, w najnowszym wydaniu STM32CubeIDE, perspektywa Device Configuration Tool nie jest zintegrowana. Trzeba zainstalować jako osobny program STMCubeMx. Możecie dodać tę informację do kursu, bo szukałem tej perspektywy w wersji 2.0, aż w końcu wpisałem w google i znalazłem to info:

https://community.st.com/t5/stm32cubeide-mcus/stm32cubeide-2-0-release-early-heads-up/td-p/810967

Na razie zainstalowałem starszą wersję bo chce mieć wszystko jak w kursie. 

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

@migdas tak, słuszna uwaga - kurs nie bazuje na wersji 2.0, lepiej testować na 1.19.0, zobaczymy jak sprawa się potoczy dalej, bo aktualizacja wszystkich zrzutów ekranu w tym kursie to ogrom pracy, a nowe wersje mają to do siebie, że często "lubią się" jeszcze zmieniać.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...