Skocz do zawartości

Kurs STM32L4 – #2 – platforma sprzętowa i środowisko

Pomocna odpowiedź

Środowisko zainstalowane, płytka podłączona. Wszystko śmiga. Instalacja przeprowadzona na komputerze z Win10, wszystko odbyło się identycznie, jak zostało pokazane w artykule. Po drodze była wspomniana aktualizacja programatora. Jedyna uwaga, to po wgraniu pustego programu jednak na płytce coś się dzieje, dioda LD1 zaczyna migać na czerwono/zielono, a po wciśnięciu Terminate wraca do świecenia na czerwono.

• Lubię! 1

@szeryf dioda LD1 to dioda, która sygnalizuje pracę programatora i debuggera, więc tak, ona oczywiście świeci - nie mamy wpływu na jej pracę 🙂 Chodziło nam po prostu o to, że np. dioda LD2 nie świeci (a nią można sterować z poziomu mikrokontrolera).

• 2 tygodnie później...

Fajnie, że zrobiliście taki kurs, nadrabiam zaległości z elektroniki (również z waszymi kursami), ostatnio spędziłem dużo czasu z pi pico oraz uasyncio i chciałbym więcej. Gdzieś przy urządzeniach z jakich korzystam wiem, że używają czegoś z STM32 a tu niespodzianka i rozpoczęliście kurs.:) Jak chodzi o lekcję wprowadzającą wgranie z upgradem bez problemu, aczkolwiek widzę, że STM stawia na potworne ilości wersji sprzętu (rozumiem, że do wyboru do koloru).

• Lubię! 1

@antsaren miło słyszeć, że kurs będzie dla Ciebie pomocny 🙂 Jeśli chodzi o różnorodność układów STM32 to faktycznie jest tego bardzo dużo, ale dużo robi tutaj też sam fakt, że wszystkie układy zostały tak skategoryzowane w Cube. Inni producenci mikrokontrolerów też mają tysiące wersji swoich układów tylko, że nie zawsze jest to widoczne. Już sam fakt tego, że mikrokontrolery występują w różnych obudowach sprawia, że tych wersji po prostu musi być dużo 😉

Jak ktoś ma Linuxa (ja mam Kubuntu) to polecam instalację z strony ST. Od razu ustawia USB i programator.

Instalacja z repozytorium (każda wersja) powodowała problem z programatorem (nie był widoczny) i nie pomagało ręczne podpinanie. Może miałem za mało wiedzy, a może "piaskownica" nie przepuszczała.

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...

Gdyby ktoś miał problem z płytką Nucleo która podczas próby debugowania programu wyświetla na konsoli takie komunikaty:

Waiting for debugger connection...
  Debugger connected
  Debugger connection lost.
  Shutting down...`

I nie ma zamiaru działać to rozwiązaniem jest wyczyszczenie pamięci flash poprzez STM32 ST-Link Utility 😉

• Pomogłeś! 2
  • 2 tygodnie później...

Na codzień pracuję na MacOS (11.4) i... niestety IDE (1.6.1) nie daje się uruchomić w tym systemie. Instalacja przebiega prawidłowo, ale już uruchomienie zgłasza błąd że program jest uszkodzony. Z tego co czytam na forach STM to od kilku lat z tym nic nie zrobili, widać marginalizują użytkowników MacOS.
Czyli chcą mnie zmusić do przesiadki na linuxa (a nie ma pewności czy na linuxie działa) albo na Win. Szkoda.
Czy jest jakaś warta uwagi alternatywa, która na MacOS by pracowała poprawnie?

@MC2Systems niestety nie mam teraz dostępu do MacOS, aby to sprawdzić, ale pewnie najprostsza metoda to jakaś wirtualna maszyna (niestety). Dopytam jednak "u źródła" jak wygląda temat wsparcia dla MacOS.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...