Skocz do zawartości

Konwenter usb - uart

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Osobiście przez pewien czas korzystałem z CH340G włożonego w płytkę stykową (nawet działało). Potem przerzuciłem się na gotowca, którego sobie zlutowałem.

Ogólnie jakby ktoś kiedyś szukał informacji:

1. PL2303 - odpuścić pod Windowsem, bardzo lubią się spie****** sterowniki 😉 
  2. CH340C / CH340G (to to samo) - całkiem, dobrze działają, ale trafiają się wadliwe, zwłaszcza z Ali, różnica między C, a G jest taka, że G wymaga zewnętrznego kwarcu
  3. FTDI (dowolny) - bardzo dobre chipy, ale też drogie. W każdym razie można brać w ciemno.

Z polecanych rzeczy to by konwerter miał wbudowaną zworkę na 3.3 i 5V, bo inaczej można się zapomnieć i ujarać jakiś układ. No i by łatwo było go lutować do PCB, jakby kiedyś chciało się je zaprojektować.

@ethanak też miałem ten problem (z kabelkiem), wreszcie kupiłem chyba 10 kabelków i po problemie 😉 

Edytowano przez H1M4W4R1
(edytowany)

@H1M4W4R1 nie miałem problemów z kabelkiem. Najprościej po prostu wlutować pojedynczy goldpin do RTS i użyć zwykłego męsko-żeńskiego. Pamiętaj, że to stykówka, więc nawet wygodniej mieć pin na kabelku i wetknąć go tam gdzie potrzebujesz. A do AVR-ów nie potrzebujesz.

Inna sprawa, że do ESP jeszcze musisz mieć dwa tranzystory i ze sześć rezystorów, ale to pieśń odległej przyszłości 🙂

A nawet do AVR-ów potrzebny jest rezystor i kondensator podłączone do DTR (vide Pro Mini).

A przy okazji: M$ oficjalnie wspiera FTDI i sterowniki są na dzień dobry w Windowsie.

Edytowano przez ethanak

Tych kabelków jest chyba za dużo... ostatnio synkowi robiłem przejściówkę z dwóch wtyczek A (do zasilania podstawku do lapka z wentylatorami, nie wiem co za kretyn wymyślił że jedyną możliwością zasilenia jest gniazdo USB A), a żona potrzebuje przejściówki z wtyku C na gniazdo A do ładowania zegarka ładowarką od nowego Samsunga

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...