PawelBPc Napisano Wrzesień 2, 2021 Udostępnij Napisano Wrzesień 2, 2021 Witajcie, Potrzebuje wylutować gniazdo zasilania z płyty głównej laptopa Asus X541 - poprzedni serwis przylutował gniazdo odwrotnie ... Ze względu na to, że blisko lutów znajdują się jakieś elementy (nie wiem czy to diody czy rezystory), chciałbym podpytać, czy użycie hot air w tym przypadku nie uszkodzi tych małych elementów (chodzi o te blisko mikroukładu z prawej strony zdjęcia)? Da się to jakoś sensownie wylutować? Załączam foto, z góry dzięki za odpowiedzi!
Gieneq Wrzesień 2, 2021 Udostępnij Wrzesień 2, 2021 @PawelBPc jest ryzyko że je zwieje, a masz więcej taśmy kaptonowej żeby je osłonić? 1
H1M4W4R1 Wrzesień 2, 2021 Udostępnij Wrzesień 2, 2021 1 godzinę temu, PawelBPc napisał: czy użycie hot air w tym przypadku nie uszkodzi tych małych elementów Uszkodzić raczej nie, co najwyżej jak @Gieneq napisał - zwieje je. Najlepiej je przykleić, ale na Twoim miejscu zastanowiłbym się czy hotair to najlepszy wybór patrząc na rozmiar złącza... Rozlutowanie tego hotem chwilę zajmie i nie będzie takie proste jak może się wydawać. Osobiście do takich złącz wolę starą metodę - plecionka i grot 2mm (ewentualnie rozlutownica tudzież odsysacz) 1
Gość Wrzesień 2, 2021 Udostępnij Wrzesień 2, 2021 Wylutowywałem gniazdo z asusa.Porządna najzwyklejsza lutownica 100W wystarczy.U mnie gniazdo nie chciało wyjść więc skończyło się brutalnym skutecznym działaniem.Część gniazda wyciąłem.Trzeba uważać by nie przegrzać laminatu płyty.Nie zapomnij oczyścić systemu chłodzenia łącznie z wymianą pasty termo przewodzącej .W sumie jakieś dwie godziny pracy.
PawelBPc Wrzesień 2, 2021 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 2, 2021 Mam odsysacz i plecionkę, na jaką temperaturę ustawić lutownice żeby plecionka zdała egzamin? Taśmy kaptonowej również mam zapas, więc z tym nie ma problemu
PawelBPc Wrzesień 2, 2021 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 2, 2021 Mam jeszcze jedno pytanie - jakiej plecionki najlepiej użyć? Jak dobrze pamiętam to mam plecionkę 2,5 mm, lepsza byłaby szersza w moim przypadku?
_LM_ Wrzesień 2, 2021 Udostępnij Wrzesień 2, 2021 Szersza więcej wyciągnie za jednym razem, dobry topnik też się przyda od biedy może być kalafonia ale gorzej się czyści, no i grot jak będziesz wylutowywał obudowę to jak najgrubszy żeby temperatura nie spadała. Jak masz hota to dobrze jest wstępnie podgrzać okolicę lutowania bowiem pola miedzi na pcb bardzo szybko odbierają ciepło. 1
kaworu Wrzesień 3, 2021 Udostępnij Wrzesień 3, 2021 Dnia 2.09.2021 o 09:30, H1M4W4R1 napisał: napisał - zwieje je. Nie zwieje, ta płyta ma obustronnie rozłożone elementy, więc są i tak przyklejone. 1
PawelBPc Wrzesień 6, 2021 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 6, 2021 Udało się za pomocą hot aira - niestety z plecionką mi nie szło, muszę dużo potrenować. Niestety nowe gniazdo nie pasuje i muszę je zamienić, dlatego nie napiszę, czy sprzęt finalnie działa, ale mimo wszystko dzięki za pomoc i pozytywny odzew! 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »