Skocz do zawartości

Poprawne podłączenie wyświetlacza LCD 2x8 do mega8

Pomocna odpowiedź

dobra ale nie chcę aby się spaliły ;D 8V na servo to samobójstwo

[ Dodano: 26 Maj 10 09:27 ]

potencjometr ma 20K

feriar, Vo masz dalej źle podłączone, pisałem ci na PW jak powinno być. Rotor potencjometru do Vo, jeden koniec do +5V, drugi do GND. I prawdę mówiąc lepiej podświetlanie dać przez dodatkowy rezystor, ten na LCD o ile w ogóle będzie, jest dobrany aby przez leda/ledy płynęło około 50mA (przy starszych lcd, tam gdzie było kilka diod smd równolegle pod lcd, samo podświetlanie pobierało ponad 100mA, w nowych tych tanich, jest 1 led z boku, ale właśnie rezystor do niego jest też za mały)!

Lepiej, ale źle poprowadziłeś połączenie. Eagle może ci zrobić zwarcie (za blisko R1 pociągnąłeś połączenie od prawej nóżki potencjometru do GND), poza tym, tam gdzie ma być połączenie brakuje kropki.

• Pomogłeś! 1

dzięki tego szukałem póki co narazie git zobaczymy po zrobieniu 😃

[ Dodano: 27 Maj 10 02:52 ]

tylko szkoda że w bacomie nie ma biblioteki dla 2x8 :\

Sabre ale pod względem elektroniki to będzie działać ?

GND i VCC w powietrzu dalej już mi się nie chce nawet patrzeć, wystarczy mi...

[ Dodano: 31 Maj 10 05:26 ]

możesz z tego co pamiętam wyświetlacz ustawić na 1x16, porostu wszystko po 8 znaku wyświetli się w następnej linii...

I tak na przyszłość dla czytelności, masa w dół napięcia w górę.

GND i VCC w powietrzu dalej już mi się nie chce nawet patrzeć, wystarczy mi...

chyba nie muszę robić schematu łopatologicznie bo to można się domyśleć ze VCC 5V and GND wiadomo... ale pozatem dobrze ?

chyba nie muszę robić schematu łopatologicznie bo to można się domyśleć ze VCC 5V and GND wiadomo

W Twoim przypadku nie wiadomo, bo robisz podstawowe błędy. Spójrz do linka, który dla Ciebie odszukałem - linie sygnałowe możesz podpiąć podpiąć praktycznie pod dowolne wyprowadzenia I/O (czyli input/output) procka, konfigurację ustawiasz w programie. I wzoruj się na tamtym rozwiązaniu, bo jest sprawdzone i musi zadziałać, w przypadku Twoich schematów - każdy jeden jest zły.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...