Skocz do zawartości

Dobór urządzenia do wycinania sklejki

Wuz3t

Pomocna odpowiedź

Cześć!

Żona ostatnio zajmuje się szydełkowaniem, tworzy małe rzeczy typu miśki, czapeczki itp. Dla dodatkowego efektu chciałaby to wszystko ładnie pakować, stąd pomysł pudełek ze sklejki (2-3mm). Te w sprzedaży detalicznej są dość drogie (15-20zł), dlatego zastanawialiśmy się czy nie można by ich było wykonywać samemu. Pudełka nie będą większe niż 20x30 cm, dlatego zależy mi na małym urządzeniu do wykorzystania hobbistycznego, a nie na pełną produkcję. Żona zakładała budżet coś koło tysiąca (tak wiem, że to nie możliwe), ale ja poproszę o te realne rozwiązania. Będę bardzo wdzięczny za propozycje i pomoc. 

@Wuz3t a sprawdzałeś ile wyjdzie za sam materiał?

2 minuty temu, Wuz3t napisał:

Te w sprzedaży detalicznej są dość drogie (15-20zł),

Wydaje mi się że pudełko 20x30 w materiale nie będzie jakoś dużo tańsze. Dajmy że pudełko ma w 3 wymiarze 20cm wychodzi z tego powierzchnia P=3200cm2 = 0.32m2

image.thumb.png.4c5b4097ec95ce8aa700d33fc0db3f4f.png

To tylko przykład, pierwsza lepsza strona i bez dopisku czy brutto czy netto.

P = 1.61m2 to 213zł

Więc materiał na pudełko to 0.32 * 213 / 1.61 = 42 zł

Może się pomyliłem, ale zazwyczaj takie pomysły są bardzo nieopłacalne. 😞

• Pomogłeś! 1

3 minuty temu, Gieneq napisał:

P = 1.61m2 to 213zł

1220x1500 3mm to koszt ok. 111 PLN, w promocji nawet za 75 PLN idzie wyczaić, ale to już trzeba polować 😉 

P=3.05 -> 111 PLN

pc= 12 PLN, więc teoretycznie wychodzi taniej 😉 

5 minut temu, Gieneq napisał:

Może się pomyliłem, ale zazwyczaj takie pomysły są bardzo nieopłacalne. 😞

Często wychodzi taniej o ile masz odpowiednią wiedzę i sprzęt. Drugim elementem są koszty przesyłek 😉 

Przykłady? Topnik, pasta termoprzewodząca, płytki PCB...

---

Wracając do autora:

Właśnie kupiłem sobie ploter laserowy z głowicą 30W, taki powinien ciąć sklejkę 3mm w jednym przejściu przy prędkościach rzędu 100mm/s 😉 Alternatywnie można kupić frezarkę, ale to jednak dość drogi interes, chyba, że złożysz samemu od podstaw z wykorzystaniem dremelka... Ale to nadal wychodzi grubo ponad budżet.

Przykłady odpowiednich narzędzi:

1. https://www.banggood.com/TWO-TREES-TOTEM-S-40W-Laser-Engraving-Machine-Frame-Kit-Laser-Engraver-Compressed-Spot-LD+FAC-5W-5_5W-Fast-High-Precision-Printer-Laser-Cutter-For-Metal-Wood-Stainless-Steel-p-1874987.html?cur_warehouse=PL&rmmds=search

2. https://botland.com.pl/frezarki-cnc/18527-frezarka-cnc-3040-5903351245265.html

Tylko frezarki zwykle są po LPT... Co dość mocno boli 😞 

P.S jak dobrze pogrzebiesz może znajdziesz ploter za <1000PLN, tylko powinien mieć tak z min. 30 ChW (Chiński Wat) by przeciąć sklejkę w jednym przejściu 😉 

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Tez bym sie wlasnie nad pila wlosowa zastanowil...zrobisz jakas przystawke i tniesz jakie chesz sciany...a w razie czego mozna ciac dowolne ksztalty ktorych na tradycyjnych maszynach nie masz szans zrobic (z pominieciem cnc, ktora jest najlepsza opcja...lecz najdrozsza) 

4 minuty temu, farmaceuta napisał:

To jeszcze nie zrobili na usb?? To np. Mach3 dalej tylko z LPT leci?

Zrobili, tylko nadal większość "sensownych cenowo" sprzętów jest po LPT, jedna u mnie stoi do konwersji od dwóch miesięcy i mi się nie chce jej przerobić na GRBL'a...

22 minuty temu, _LM_ napisał:

Piła włosowa ręczna lub elektryczna, koszt około 300 zł 

Popieram rozwiązanie, zapomniałem o mniej wyrafinowanych metodach produkcji wymagających ingerencji czynnika ludzkiego w proces twórczy 😞 

EDIT: nie trafiłem w okno z edycją wiadomości... przydałoby się trochę poprawić cytowanie podczas edycji

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1

4 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

Popieram rozwiązanie, zapomniałem o mniej wyrafinowanych metodach produkcji wymagających ingerencji czynnika ludzkiego w proces twórczy

Zostało mi to z zabaw w modelarstwo 🙂 a nie przejmuj się, jesteśmy na forum "robotycznym" także nie dziwne że każdy myśli od razu nad automatami 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.