Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dawno temu obiecałem, po ukończeniu pierwszego projektu, że wrzucę fotki. Dzisiaj nareszcie udało mi się uruchomić mój stary aparat. Tak więc w pełni mogę go zaprezentować.

➡️ "Robot" działa na prostej zasadzie, kiedy prawy wąs (przymocowany do zderzaka) wyczuje przeszkodę - robot cofa się przy tym skręcając. Potem wraca do pętli głównej czyli jedzie aż do kolejnej przeszkody 🙂

[Robot co prawda nie wygląda estetycznie - złożony na płytce uniwersalnej - mnóstwo kabli, części "obudowy" poklejone taśmą izolacyjna lub klejem (poza mocowaniem przerobionych serw).]

➕ Schemat, opis oraz program (napisany w bascomie) można zleźć na moim blogu, o tutaj.

➕ Na końcu chciałbym podziękować za dobre rady - bez Was ten projekt by nie powstał 🙂

Robi3s.thumb.jpg.dae0e882a505e47c2a5e069dc8d8b0b0.jpg

Pierwszy projekt udany 😃. Fakt na kolana nie powala wizualnie, ponieważ jest mało medialny, jak to mój promotor mawiał ... najważniejsze jest to, że działa, a przy okazji jest wstępem do czegoś poważniejszego. Tak dalej i czekam na kolejne projekty 🙂.

To prawda - jest stanowczo mało medialny, nawet pokusiłbym się o stwierdzenie nie-medialny (albo nawet amedialny) 😃

Jednak prawda jest taka, że to był mój pierwszy projekt - i od razu na uC. Raczej za szybko na części nie pójdzie. Trochę nad nim siedziałem i uważam go za kamień milowy (dla mnie - rzecz jasna).

Pracuję już nad kolejnym projektem, sporo części już mam. Na dniach rozpocznę pracę nad prototypem płytki. Obiecuję poświęcić więcej sił nad estetyką. Prawdopodobnie zamiast drewna użyję pleksi.

Najważniejsze że na uC i sam go zaprogramowałeś, o wiele lepsze rozwiązanie jak jeździdła oparte tylko o mostek. Wizualnie nie ma się co przejmować, ma działać 😃 i tyle ...

I właśnie od tego jest ten dział, żeby się pochwalić osiągnięciem a równocześnie nie straszyć gości którzy wchodza na główną 😃

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...