Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Przed chwilą, pmochocki napisał:

Jak lutowałeś układy w obudowach QFN? 

Szablon zamówiony z PCB, pasta KOKI i hot air. W miejscach gdzie były wymagane poprawki lutownica z grotem 0.2mm oraz topnik w pisaku.

• Pomogłeś! 1

@MR1979 Widzę, że wczoraj obaj mieliśmy "dzień sapera". Też przeprowadzałem pierwsze uruchomienie płytki z elektroniką do mojego projektu i nawet działało. Miłe uczucie jak elektronika działa za pierwszym razem 🙂 Powodzenia w dalszych pracach, czekam na kolejne postępy.

• Lubię! 2
(edytowany)

Hej!

Dziś walka z dźwiękiem. Najpierw nie działał mi jeden kanał (jakoś uszkodziłem wzmacniacz przy montażu), później walczyłem z DAC przez DMA. Ostatecznie okazało się że DMA musi być inicjowane przed DACem, inaczej to nie zadziała. Niestety CubeMx uparł się i generuje kod odwrotnie.

Poniżej krótki filmik z testu:

Ekran na razie odłączyłem bo zawadza gdy się ciągle pracuje przy płytce. Głośniki tymczasowo przyklejone taśmą do płytki żeby nie latały 🙂

Ciekawe czy ktoś rozpozna co to za melodia 🙂

Z prac nad płytką to pozostało jeszcze:
- moduł WiFi
- przyciski

Pozdr,
Marek

Edytowano przez MR1979

Piękna robota. 

Jedynie jakie można mieć zastrzeżenia na tym etapie, to wydaje się, że na spodzie obudowy niepotrzebne "kanty", które prawdopodobnie będą przeszkadzały podczas trzymania.

• Lubię! 1
8 minut temu, Zealota napisał:

Piękna robota. 

Jedynie jakie można mieć zastrzeżenia na tym etapie, to wydaje się, że na spodzie obudowy niepotrzebne "kanty", które prawdopodobnie będą przeszkadzały podczas trzymania.

Mam już w Fusion360 wersję obudowy z naniesionymi poprawkami 🙂 Są też nieznacznie zaokrąglone kanty 🙂

• Lubię! 1
11 godzin temu, MR1979 napisał:

Bootloader z menu wyboru gier z karty

Ciekaw jestem jak to zrobisz 🙂 

11 godzin temu, MR1979 napisał:

Gry wg własnego pomysłu

Jaki masz na to pomysł? Edytor na PC generujący wsad na SD? Kiedyś zastanawiałem się jak można by zrobić coś takiego i na pewno hard coded nie jest dobrym pomysłem 😄 ale w końcu kiedyś pisane były gry w ROMach, które raczej nie powstały w wyspecjalizowanym kreatorze gier... nie wiem.

(edytowany)
1 godzinę temu, Gieneq napisał:

Ciekaw jestem jak to zrobisz 🙂 

Będzie na stałe wgrany mały programik (Bootloader). Jeżeli uruchomimy konsole tylko przyciskiem power to uruchomiona zostanie ostatnio wgrana aplikacja. Jeżeli konsolka zostanie uruchomiona z jednoczesnym wciśnięciem menu to pojawi się możliwość wyboru aplikacji z karty oraz konfiguracji konsolki. Wybrana aplikacja zostanie zapisana do flash uC i uruchomiona. Inna możliwością jest wgrywanie i uruchamianie aplikacji z pamięci RAM.

1 godzinę temu, Gieneq napisał:

Jaki masz na to pomysł? Edytor na PC generujący wsad na SD? Kiedyś zastanawiałem się jak można by zrobić coś takiego i na pewno hard coded nie jest dobrym pomysłem 😄 ale w końcu kiedyś pisane były gry w ROMach, które raczej nie powstały w wyspecjalizowanym kreatorze gier... nie wiem.

Opracuje szablon projektu aplikacji do CubeIDE gdzie wszystko będzie skonfigurowane i na tym będę bazował. Wcześniej muszę napisać biblioteki do poszczególnych komponentów konsolki.

Na karcie SD będą skomplikowane pliki HEX oraz pozostałe wymagane do działania aplikacji. Każda aplikacja będzie w osobnym folderze.

Edytowano przez MR1979
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...