Franek100 Napisano Grudzień 28, 2021 Udostępnij Napisano Grudzień 28, 2021 (edytowany) Część, jestem Franek i próbuje zrobić elektromagnes. Kupiłem drut nawojowy 1 mm i nawinąłem go na zwykłą śrubę (nie nierdzewną), podłączyłem do paluszka 1,5V i niestety nic nie przyciąga, nawet bardzo małych rzeczy. To samo przy 9V. Ma koło 30 zwojów. Drut w miejscu łączenia z baterią obskubałem z warstwy emaljownej. Czy wie ktoś może co przeoczyłem i dla czego to nie działa? Edytowano Grudzień 28, 2021 przez Franek100 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Grudzień 29, 2021 Udostępnij Grudzień 29, 2021 @Franek100 witaj Franku 🙂 Dobrze kombinujesz, ale 2 sprawy: im większe napięcie tym lepiej - więc 9V będzie ok, ale... 19 zwojów to bardzo bardzo mało 😞 Jakbyś skombinował drut nawojowy ale nieco cieńszy i nawinął np 1000 zwojów, o to by wtedy działało. oczywiście z paluszka nie ma szans, ale z 3 paluszków już tak. A z 9V to na pewno. Drut albo można kupić (koniecznie nawojowy - jest powleczony cienką izolacją, przez co sąsiednie zwoje się nie zwierają) lub zdjąć np z transformatora. Jak masz trochę gratów elektronicznych to poszukaj starej ładowarki, albo płyty zasilacza od jakiegoś sprzętu i coś się znajdzie 😉 1 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Grudzień 29, 2021 Udostępnij Grudzień 29, 2021 (edytowany) 31 minut temu, Gieneq napisał: Drut albo można kupić (koniecznie nawojowy - jest powleczony cienką izolacją, przez co sąsiednie zwoje się nie zwierają) lub zdjąć np z transformatora. Jak masz trochę gratów elektronicznych to poszukaj starej ładowarki, albo płyty zasilacza od jakiegoś sprzętu i coś się znajdzie Cienkie przewody też się nadają 😉 Tylko oczywiście one mają grubszą izolację i łatwo je urwać... Mam u siebie taką szpulę 8x200m 0.4mm średnicy 😉 Edytowano Grudzień 29, 2021 przez H1M4W4R1 2 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Grudzień 29, 2021 Udostępnij Grudzień 29, 2021 Tak jak koledzy pisza powyzej...wiecej zwojow i napiecia i bedzie dzialac..😉 no i ta grubosc drutu troche przesadzona...zeby Ci sie dobrze nawijalo i cos to "mocy" mialo to tak ze 0.3-0.4mm? 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Harnas Grudzień 29, 2021 Udostępnij Grudzień 29, 2021 Weź drut 0.5mm, ma wtedy 4x mniejszą powierzchnię przekroju, więc zmieści się go mniej więcej 4x więcej. Plus samych zwojów przydałoby się z 50 albo i 100. 2 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Franek100 Grudzień 29, 2021 Autor tematu Udostępnij Grudzień 29, 2021 Wielkie dzięki za odpowiedzi! Tylko jeszcze jedno pytanie, czy nawijać można tylko w jedną stronę, czy mogę nawinąć całą śrubę, a potem w drugą stronę jeszcze raz? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Grudzień 29, 2021 Udostępnij Grudzień 29, 2021 9 minut temu, Franek100 napisał: Wielkie dzięki za odpowiedzi! Tylko jeszcze jedno pytanie, czy nawijać można tylko w jedną stronę, czy mogę nawinąć całą śrubę, a potem w drugą stronę jeszcze raz? No jasne ze mozesz...to od ktorej strony zaczniesz jest bez znaczenia w twoim przypadku, i jak najbardziej powinienes zrobic kilka-kilkanascie..."segmentow"? Nie wiem jak to nazwac nawet..😉hehe wszystko zalezy od tego do czego chcesz to wykorzystac...na fizyce mielismy taki elektromagnes ze juz przy 3v dwoch mlodych za cholere nie moglo rozerwac dwoch polowek... 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Harnas Grudzień 29, 2021 Udostępnij Grudzień 29, 2021 (edytowany) @Franek100 ale musisz nawijać w jedną stronę, tzn nie możesz pierw nawijać w prawo a potem zawrócić i w lewo bo pole magnetyczne będzie się wzajemnie znosić https://pl.wikipedia.org/wiki/Reguła_prawej_dłoni Edytowano Grudzień 29, 2021 przez Harnas 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź