Skocz do zawartości

Menu na oled 1306 z obsługą silników

Pomocna odpowiedź

No właśnie miałem się Ciebie zapytać dlaczego zachowuje się jak zwykły delay, bo to samo uzyskałem wpisując delay(5000); w case 1 menuSilnik, i podobnie z przyciskami w ciągu tych 5s program jakby zamrożony 🤔 no i wolałbym żeby tam został i reagował np. na przyciskDol. To nie wiem, ale tak jakby ta pętla......w sumie ma warunek ale jest bez instrukcji, więc jak warunek się spełnia po 5 s to wraca do pętli głównej i od nowa zatrzymuje się w case 1 menuGlowne.....no ale to tylko moje przypuszczenia.

3 minuty temu, Norbert7630 napisał:

czyli dodać instrukcję?

Spróbuj, może zadziała:)

3 minuty temu, Norbert7630 napisał:

hm...a funkcją nie jest też digitalWrite, if, ?

hmm... a kurs arduino na Forbocie czytałeś?

no nie będę próbował  z tą instrukcją bo nie zadziała, tak? taka trochę zabawa w kotka i myszkę 😂 spróbuj może się uda  a może nie. 

Funkcja to taka bestia dzięki której polecenia można zgrupować w użyteczny blok przykłady:

void setup(), void loop(), czy nawet z kodu który pisze: void menuGlowne(), czy void menuSilnik1(), czyli while nie jest funkcją tylko poleceniem w danej funkcji,  w tym przypadku pętlą 😅 i nie wymądrzam się @SOYER to już słowa z publikacji.

10 minut temu, Norbert7630 napisał:

czyli while nie jest funkcją tylko poleceniem w danej funkcji, 

11 minut temu, Norbert7630 napisał:

nie wymądrzam się @

11 minut temu, Norbert7630 napisał:

to już słowa z publikacji.

daj linka

(edytowany)
11 minut temu, ethanak napisał:

rany, człowiek codziennie się czegoś nowego dowiaduje...

Dobra, while to instrukcja warunkowa, pętla, rozumiem, że nazwanie jej funkcją jest błędem, przepraszam.

Edytowano przez SOYER

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...