Skocz do zawartości

[Teoria] Możliwość wykorzystania LEGO MindStorms Robotics Invention

Pomocna odpowiedź

Napisano

Artykuł konkursowy dotyczy Możliwości wykorzystania LEGO MindStorms Robotics Invention System 1.5 w stymulowaniu aktywności twórczej na lekcjach łączonych informatyka z plastyką. Przydatny dla nauczycieli informatyki chcących wprowadzić roboty lego do działań edukacyjnych. Lego MindStorms są doskonałym sposobem wprowadzania uczniów w elementy programowania. Poprzez zabawę uczą się oni jego podstaw jak również rozwijają twórcze myślenie. Artykuł dotyczy połączenia wiedzy informatycznej z informacjami dotyczącymi sztuki. Proponowane zajęcia wykorzystują roboty lego do wykonania pracy plastycznej, odpowiadającej automatyzmowi w sztuce współczesnej. Tak jak action painting w pracach Pollocka roboty wykonują obraz wykorzystując przypadek. Obserwacja powstającego dzieła pokazuje bezpośrednio drogę, którą posługiwali się malarze w swojej sztuce. Podstawą artykułu nie jest bazowanie na nowinkach informatycznych ale możliwości wykorzystania robotów do celów edukacyjnych, łącząc odległe przedmioty dydaktyczne.

praca2.pdf

Ten artykuł jest trochę z innej planety jak dla mnie 😉 Przede wszystkim teoretyczny, mało w nim konkretnych przykładów, kodów etc. Przypuszczam, że to czyjaś praca licencjacka, która przy okazji pojawiła się na diodzie 🙂

Prosiłbym o zwiększenie opisu artykułu znajdujące się w poście oraz o informację czy jest to faktycznie praca licencjacka.

Po zwiększeniu opisu artykuł zostanie dodany do konkursu.

Artykuł z "innej planety" w kontekście pracy którą napisałem traktuję ocenę jako komplement. Zależało mi nie na pokazywaiu standardowego wykorzystania robotów, posługiwaniu się szczegółowymi danymi technicznymi czy zachwycie nad nowinkami w zakresie tematu. Nie to jest wartością tekstu, ale schemat myślenia, wskazanie na nowe drogi wykorzystania robotów. Tekst traktuję jako wskazówkę a rozwiązania w nim zawarte można równie dobrze wykorzystać i dziś mino postępu. Niewiele osób dostrzega wartości drzemiących w konstruowaniu, programowaniu, poza tymi czysto informatycznymi a przecież mamy tu do czynienia z całym twórczym rozwojem, wpływem na elastyczność, giętkość myślenia i ciekawość poznawczą.

I informacja ostatnia: nie jest to praca licencjaka:) choć właśnie podobny chciałem wprowadzić układ tekstu, uważam, że taki jest poprawny i zgodny z zasadami pisania artykułu.

Pozdrawiam

Pomysł połączenia informatyki z plastyką w sposób jaki zaproponowałeś ciekawy 🙂 Co do samego artykułu, nie wiem kto ma tak naprawdę być jego docelowym odbiorcą - jeśli czytelnicy Diody, to sądzę, że mógłbyś nieco skrócić część w której podajesz definicje twórczości itp. oraz cytujesz autorytety w tej dziedzinie 😋

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...