Skocz do zawartości

Detekcja wejść12V - Arduino UNO

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam serdecznie, mam mały kłopot ze zrobieniem małej rzeczy, dopiero się uczę i liczę że ktoś mógłby mi pomóc.
Jeśli włączę zasilanie 12V to zapala się odpowiednia dioda, która odpowiada za konkretną rzecz i nas o tym informuje. Do Arduino mam podłączony wyświetlacz LCD i chciałbym żeby wyskakiwała na nim informacja że pali się odpowiednia dioda po włączeniu zasilania 12V. 
Mam problem z tym że nie wiem jak podać sygnał do Arduino żeby wyświetlacz wiedział że pali się dioda numer 1, a nie 2 czy 3 po włączeniu zasilania 12V. Można podpiąć to jakoś żeby po włączeniu napięcia 12V Arduino odczytywało czy jest sygnał wysoki czy niski i wtedy będzie pokazywać na wyświetlaczu.

W skrócie głównie chodzi mi o to że mam 7 wyjść na 12V i chce aby było wiadomo które wejście jest akurat włączone i przez Arduino wyświetlacz wiedział które konkretnie wyjście jest zasilane w tym momencie i wtedy wyświetli mi informacje co które działa.

Nie wiem za bardzo jak to wytłumaczyć musiałbym pokazać, ale może coś wiecie?

Dnia 4.03.2022 o 16:19, Krystek4521 napisał:

W skrócie głównie chodzi mi o to że mam 7 wyjść na 12V i chce aby było wiadomo które wejście jest akurat włączone i przez Arduino wyświetlacz wiedział które konkretnie wyjście jest zasilane w tym momencie i wtedy wyświetli mi informacje co które działa.

Tak jak bylo juz powiedzanie..dzielnik napiecia, dodatkowo jesli te 7 wyjsc zawsze chodzi osobno to mozna sie pokusic o uzycie tylko jednego pinu analogowego do odczytu wszystkiego...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...