faustin Napisano Kwiecień 24, 2022 Udostępnij Napisano Kwiecień 24, 2022 Witam czy ktoś ma do polecenia jakaś fajne środowisko inne niż Arduino IDE w której można rozpocząć pracę z mikrokontrlerem rasbery pi pico ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Kwiecień 24, 2022 Udostępnij Kwiecień 24, 2022 (edytowany) 27 minut temu, faustin napisał: Witam czy ktoś ma do polecenia jakaś fajne środowisko inne niż Arduino IDE w której można rozpocząć pracę z mikrokontrlerem rasbery pi pico ? Osobiście korzystam z CLiona z dedykowanym SDK w C++, ale równie dobrze można wykorzystać Thonny, co kto woli 😉 P.S. tylko uprzedzam, że konfiguracja SDK do Pico na Windowsie to droga przez mękę... (chyba, że coś się zmieniło) Edytowano Kwiecień 24, 2022 przez H1M4W4R1 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
faustin Kwiecień 24, 2022 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 24, 2022 O Thonny słyszałam ale chyba w tym da się tylko pisać w pythonie? Czy jest może coś jeszcze tak blizej w c lub C++ bo te języki znam? Czy ktoś miałaby podrzucić linka gdzie można pobrać sobie Thonny i ewentualnie może znacie jakieś strony z przykładami projektów właśnie w tym. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Kwiecień 24, 2022 Udostępnij Kwiecień 24, 2022 12 minut temu, faustin napisał: Czy jest może coś jeszcze tak blizej w c lub C++ bo te języki znam? Podepnij sobie jakiś normalny edytor do Arduino IDE. Ja w Linuksie korzystam z SDK Pico i Geany... no, ale to Linux. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
slon Kwiecień 24, 2022 Udostępnij Kwiecień 24, 2022 Moduły do micropythona można zdaje się pisać w c, c++. A sam micropython jest bardzo przyjemny w nauce. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
faustin Kwiecień 24, 2022 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 24, 2022 A macie jakiś kurs do polecenia lub stronę z micropythonem Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
slon Kwiecień 24, 2022 Udostępnij Kwiecień 24, 2022 dokumentacja micropython dla pico podstawy w języku polskim thonny Minus to brak auto completition. Natomiast w samym REPL jest ta opcja jak zaimportujesz moduł i dasz TAB po kropce. Poniżej pokazane co warto sobie zaznaczyć po zainstalowaniu thonny aby wygodnie i szybko zacząć. Warto również przeszukać zasoby na forum: podstawy instalacji opisywał @Gieneq ,proste przykłady znajdziesz też w dziale inne sam tam kilka podałem. @H1M4W4R1 napisał poradnik/kurs dla pico. Jest tego pewnie więcej ale podałem to co sam czytałem dla pico. Możesz też obejrzeć ten filmik . REPL przez UART domyślnie jest zablokowany. Jak zrobisz własny build to ponoć będzie to działać(jeszcze nie próbowałem). Można też sięgnąć po esp i wykorzystać webREPL ale to już inny procek. Co do samych projektów dla pico to znajdziesz co najmniej dwa. Jeden autorstwa @ethanak i drugi @H1M4W4R1. 1 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
faustin Kwiecień 24, 2022 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 24, 2022 Dziękuję bardzo na pewno to mi pomoże Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »