Skocz do zawartości

Gdzie wpisać kod z pierwszego przykładu kurs 1 podstawy Arduino?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzień dobry. Kupiliśmy zestawy Kurs podstaw Arduino poziom 1 i 2. Proszę o wskazanie z jakich materiałów możemy korzystać ( zarejestrowaliśmy dwa kody aktywacyjne ) Czy musimy zainstalować aplikację Arduino ? ( pracujemy w systemie apple ) Prosimy o wysłanie linka do materiałów, aby móc krok, po kroku korzystać z zakupionych kursów.

Z góry dziękujemy

Eliza Perkowska

Lekcja 1 pokazuje przykładowy program „Blink”, dalej pierwszym zadaniem po uruchomieniu płytki jest podłączenie diody. I podłączona, gdzie teraz przepisać kod ? Proszę o pomoc 

Dziękujemy za link, ale cały czas ''utykamy" na etapie uruchomienia diody, początkowy przykład. Wyświetla się taki komunikat ( zdj. 1 czerwony pasek) Z materiałów nie wynika, gdzie dokładnie wpisywać komunikaty.

Zakupiliśmy w botland dwa zestawy arduino poziom 1 i 2 . Może poza zestawami powinniśmy aktywować jeszcze jakiś kod, żeby móc krok po kroku przejść kurs ?

IMG_7858.thumb.JPG.6a28c775daad26fc60ff0d1297d2558d.JPGIMG_7857.thumb.JPG.4917116a8edec5cc73933d77dca7303d.JPG

Może odwróć monitor, bo ze zdjęć wynika że stoi do góry nogami? 

A na poważnie: Plik -> nowy szkic, otwiera się okienko, wklejasz kod, zapisujesz pod jakąś poludzką nazwą... coś więcej?

To może podaj konkretnie z czym masz problem - na razie napisałeś że masz, wrzuciłeś jakąś fotkę z boku monitora, a my tu się mamy domyślać? Nie wiem ile masz lat, ale dziesięciolatki dają sobie z tym rady, a młodsi korzystają z pomocy taty...

Ja uzywam windowsa wiec mam typowe COM'y...wiec nie doradze co Ty masz wybrac z tej listy...moze musisz zainstalowac stery? (ch340)..niby maja byc instalowane razem z IDE, ale juz byly przypadki ze tak sie nie stalo...spruboj

Niby tak - ale na macu powinno wszysko pójść. Na linuksie na pewno - ch340 jest w kernelu.

Poza tym oryginalny Arduino nie ma na pokładzie ch340...a o ile wiem zestawy są składane z oryginałów.

(edytowany)
11 minut temu, ethanak napisał:

Poza tym oryginalny Arduino nie ma na pokładzie ch340...a o ile wiem zestawy są składane z oryginałów.

Aa tego to nie wiem...to pewnie ftdi..w kazdym razie proba instalacji nie zaszkodzi 

(chyba jednak nie ftdi)

Edytowano przez farmaceuta

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...