Skocz do zawartości

Problem przy użyciu drutu oporowego i tranzystora

Pomocna odpowiedź

Cześć, jestem na początku zabawy z elektroniką i przy robieniu jednego z projektów napotkałem na problem. Chciałbym zrobić elektryczny zapalnik lontu używając baterii 9V i drutu oporowego. Przy podłączeniu baterii bezpośrednio do drutu, drut rozgrzewa się do czerwoności, ale gdy podłączę go w sposób pokazany na rysunku niżej używając tranzystora aby móc sterować zapalnikiem, drut rozgrzewa się tylko trochę. Sprawdzałem napięcie miernikiem, wynosiło około 9V. Czy to, że drut nie nagrzewa się wystarczająco jest winą niewłaściwego tranzystora? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc i wytłumaczenie, dlatego tak się dzieje.Schematic_Zapalnik_2022-05-02.thumb.png.5f91d8e5dc24af585574a6f9b7ebdbfb.png

Ech... z takim tranzystorem to lepiej lont do tranzystora przyłożyć, będzie pewnie cieplejszy niż drut.

Ja bym tam wrzucił przekaźnik.

• Pomogłeś! 1

Tranzystory BJT i przełączanie mocy to takie połączenie jak polski rząd i ekonomia.

Jezeli jesteś tak uparty ma tranzystor to lepiej jakiegoś N-MOSa z aktywnym chłodzeniem albo przekaźnik, bo tranzystor ze schematu stanowi zagrożenie pożarowe pomijając błędne (odwrotne) podłączenie kolektora i emitera…

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

1 godzinę temu, piotr266 napisał:

Zamieniłem tranzystor na przekaźnik, działa idealnie. Dziękuję za pomoc

Może lepiej byłoby zastanowić się nad tym dlaczego ten układ nie działa? Przede wszystkim wg schematu masz źle podłączony tranzystor - odwrotnie, po drugie lepiej te grzałkę byłoby podłączyć w kolektorze a nie emiterze, w emiterze ten układ pracuje jako wtórnik i napięcie będzie takie jak na porcie sterownika minus (Ube) 0.7V

1 godzinę temu, piotr266 napisał:

Zamieniłem tranzystor na przekaźnik, działa idealnie. Dziękuję za pomoc

Dziala...ale z tranzystorem mial bys odrazu regulacje temperatury tego drutu...zwykly mosfet+jakis bipolarny + kilka rezystorow i z Ardu sterujesz przez pwm..

1 minutę temu, farmaceuta napisał:

tranzystorem mial bys odrazu regulacje temperatury tego drutu

O ile rozumiem, to ma służyć jako zapalnik, więc drut ma się jak najszybciej rozgrzać i to jest całe jego zadanie 

26 minut temu, _LM_ napisał:

O ile rozumiem, to ma służyć jako zapalnik, więc drut ma się jak najszybciej rozgrzać i to jest całe jego zadanie 

No popatrz jak mi ucieklo...😉 No to proponuje dopasc kilka zarowek choinkowych...stluc szklo i przy 4,5v to zapalac bedzie elegancko...nie potrzebne Ardu

Jak będzie chciał jakoś sekwencyjnie odpalać swoje ładunki to ardu jak najbardziej potrzebne. Branża wyburzeniowa to ciężki kawałek chleba 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.