Skocz do zawartości

Arduino w modelarstwie kolejowym

Pomocna odpowiedź

5 minut temu, prezesedi napisał:

Niestety nie wiem czy wszystkie płytki ESP czy tylko moja, nie mieści się na płytce stykowe

Niestety - wszystkie tak mają. Najprostszy sposób: dwie płytki stykowe obok siebie , ESP wtykasz pomiędzy nie, i wtedy masz wolne dziurki.

Mam nadzieję, że docelowo będzie to jakoś uczciwie polutowane, bo stykówki i pojedyncze duponty powtykane w różne miejsca to sprawdzony przepis na zaprzestanie działania następnego dnia 🙂

Co do błędu... specjalnie tak zrobiłeś żeby nie dało się odczytać?

Po pierwsze: w preferencjach zaznaczasz pokazywanie wszystkich błędów:

babole.thumb.png.01757ea4b3c9f5c597dbf898607de8b2.png

bo niby skąd ktoś ma wiedzieć, co się stało jeśli nie chcesz tego pokazać?

Druga sprawa: po prawej stronie jak się przyjrzysz swojemu screenshotowi ,masz taki guzik z napisem "Kopiuj opis błędów". Wciskasz to, a potem wklejasz na forum jako kod bez podświetlania składni.

Dlaczego? Bo nie wszyscy mają taki sokoli wzrok jak Ty. Ja na przykład w ogóle nie mogę tego odczytać.

Tak  że olej te jakieś tam super śmieszne płytki (szczególnie podłączanie USB do płytki rozwojowej mija się z celem). Po prostu weź drugą stykówkę i działaj.

Aha, prezesedi7 to tylko takie demo dla kolegi @H1M4W4R1, w sumie jest to 6 plus prowizoryczna propozycja sterowania smartfonem.

• Lubię! 1

Taaaaaaaaaak, cały ja - widzę, więc myślę że inni również

Nie wiem czy kod błędu również wstawia się jako kod - ale wolę tak

Arduino:1.8.19 (Windows 10), Płytka:"ESP32 Dev Module, Disabled, Default 4MB with spiffs (1.2MB APP/1.5MB SPIFFS), 240MHz (WiFi/BT), QIO, 80MHz, 4MB (32Mb), 921600, None"

Szkic używa 230478 bajtów (17%) pamięci programu. Maksimum to 1310720 bajtów.

Zmienne globalne używają 14864 bajtów (4%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 312816 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 327680 bajtów.

C:\Users\Adam\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\tools\esptool_py\3.0.0/esptool.exe --chip esp32 --port COM10 --baud 921600 --before default_reset --after hard_reset write_flash -z --flash_mode dio --flash_freq 80m --flash_size detect 0xe000 C:\Users\Adam\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\1.0.6/tools/partitions/boot_app0.bin 0x1000 C:\Users\Adam\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\1.0.6/tools/sdk/bin/bootloader_qio_80m.bin 0x10000 C:\Users\Adam\AppData\Local\Temp\arduino_build_50239/prezesedi6.ino.bin 0x8000 C:\Users\Adam\AppData\Local\Temp\arduino_build_50239/prezesedi6.ino.partitions.bin 

esptool.py v3.0-dev

Serial port COM10

Connecting...

Traceback (most recent call last):

File "esptool.py", line 3682, in <module>

File "esptool.py", line 3675, in _main

File "esptool.py", line 3330, in main

File "esptool.py", line 512, in connect

File "esptool.py", line 492, in _connect_attempt

File "esptool.py", line 431, in sync

File "esptool.py", line 369, in command

File "esptool.py", line 332, in write

File "site-packages\serial\serialwin32.py", line 323, in write

serial.serialutil.SerialTimeoutException: Write timeout

Failed to execute script esptool

Podczas ładowania szkicu wystąpił błąd

11 minut temu, ethanak napisał:

Tak  że olej te jakieś tam super śmieszne płytki (szczególnie podłączanie USB do płytki rozwojowej mija się z celem). Po prostu weź drugą stykówkę i działaj.

i tu muszę jutro odwiedzić znajomego i mu siłą zabrać jego, albo moją przeciąć 😀. a tak na poważnie mam gdzieś drugą - pewnie na działce.

• Lubię! 1
11 minut temu, prezesedi napisał:

Nie wiem czy kod błędu również wstawia się jako kod

Może być tak - czytelnie przynajmniej.

Tak z ciekawości: dokąd niby ma być podłączone gniazdo USB, jeśli płytka nie ma przecież żadnych pinów do tego? Jak zwykle kupujesz jakieś dziwadła, schematu nie ma, ale podejrzewam że tam jest podłączone tylko zasilanie...

3 minuty temu, ethanak napisał:

Jak zwykle kupujesz jakieś dziwadła, schematu nie ma, ale podejrzewam że tam jest podłączone tylko zasilanie...

No ja już tak mam. Trudno. Jutro postaram się wszystko podpiąć jak należy na dwóch stykówkach

1 godzinę temu, ethanak napisał:

Jak zwykle kupujesz jakieś dziwadła, schematu nie ma, ale podejrzewam że tam jest podłączone tylko zasilanie...

Zasilanie + wyprowadzenia I/O, ale za to szacunek dla projektanta, bo regulator jest zabezpieczony diodą (pozdrawiamy klony Arduino) 😉 

Wszystko podpięte i działa elegancko. Sprawdzone komunikaty na obu rodzajach wyświetlacza. Wszystko działa prawidłowo

(edytowany)
51 minut temu, prezesedi napisał:

Wszystko działa prawidłowo

Łaski nie robi 🙂

No to teraz możesz sobie sprawdzić co potrafi ESP32 (to tylko taka mała demonstracja):

• Zainstaluj bibliotekę ESPAsyncWebSrv (będzie prosić o ESPAsyncTCP, trzeba się zgodzić)
  • Wgraj ten szkic: prezesedi7a.zip
  • Na telefonie podłącz się do sieci Kolejka, hasło PrezesEdi7
  • Wejdź przeglądarką na adres http://192.168.4.1
  • Opisz wrażenia 🙂

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1
14 minut temu, ethanak napisał:

Zainstaluj bibliotekę ESPAsyncWebSrv (będzie prosić o ESPAsyncTCP, trzeba się zgodzić)

Patrzyłem wcześniej co jest ciekawego w szkicu numer7 i widziałem 2 nowe biblioteki (Wifi i ESP...) i właśnie tej drugiej nie widzę w menedżerze do pobrania

(edytowany)

obraz.thumb.png.29dd23992417094399e84ae9df86cda6.png

jestem w szoku i pod takim wrażeniem, że nie wiem jak to opisać.

edit.

chylę czoła przed wiedzą, umiejętnościami i chęciami

Edytowano przez prezesedi

Pomysły są.

Jedna bardziej inne mniej realne. Przemyślę dokładnie sprawę w pracy i napiszę wieczorem z domu.

Tymczasem - miłego popołudnia.

Niby 8h miałem, ale roboty dość sporo i jedyne co wymyśliłem:

• czy do obecnego projektu można zrobić zapalanie/gaszenie diod podobne do żarówki - takie rozjaśnianie?
  • czy możliwa jest rozbudowa projektu o drugi układ PCF8575 i zestaw semaforów/tarcz?
  • czy można wykorzystać klawiaturę i ESP32 do współpracy z innym kodem - mianowicie do sterowania komunikatami na wyświetlaczu peronowym (współtworzyłeś z @farmaceuta kod w zeszłym roku)
  • czy można wykorzystać klawiaturę i ESP32 do sterowania zapowiedziami na dworcu - obecnie realizowane jest to za pomocą oddzielnego układu

Oczywiście nie wszystko i tym bardziej nie jednocześnie. To "luźne" pomysły

Tak na szybko: przecież ten program pozwala na podłączenie dwóch 8575... nie zauważyłeś?

Co do symulacji żarówek  - do tego są inne układy niż pcf, ale byłoby to możliwe. 

Reszta jest oczywiście możliwa.

37 minut temu, ethanak napisał:

nie zauważyłeś

Bardziej nie widzę możliwości wciśnięcia 5 jako kolejny semafor czy też litery E jako kolejna tarcza

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...