Skocz do zawartości

Pierwszy projekt i niepewności.

XOEE

Pomocna odpowiedź

Witam, jako pierwszy projekt postanowiłem wykonać lampkę z 9 diod led podobną do tej dostępnej pod linkiem umieszczonym poniżej, robiĘ to pierwszy raz i chce odwzorować projekt tamtej lampki ale dodając port usb C. Potrzebuję dowiedzieć się czy schemat jest prawidłowy, czy dodawać kondensatory filtrujące oraz czy całość po podłączeniu do komputera czy telefonu nie spowoduje szkód.

image.thumb.png.26253a2547656348abbe9d16364c9506.png

Odpowiem tak:

https://www.st.com/resource/en/technical_article/dm00496853-overview-of-usb-type-c-and-power-delivery-technologies-stmicroelectronics.pdf

USB-C jest dużo bardziej skomplikowane niż to się może wydawać... Bez odpowiednich rezystorów może, ale pewnie nie zadziała, bo urządzenie odetnie zasilanie po wykryciu obciążenia bez informacji o danych prądowo-napięciowych.

• Lubię! 1

37 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Odpowiem tak:

https://www.st.com/resource/en/technical_article/dm00496853-overview-of-usb-type-c-and-power-delivery-technologies-stmicroelectronics.pdf

USB-C jest dużo bardziej skomplikowane niż to się może wydawać... Bez odpowiednich rezystorów może, ale pewnie nie zadziała, bo urządzenie odetnie zasilanie po wykryciu obciążenia bez informacji o danych prądowo-napięciowych.

Dobra, zmiana portu na usb A to nie duzy problem, a czy tak reszta jest dobrze?

@XOEE jakie dokładnie diody chcesz wykorzystać? Przydałaby się informacje o spadku napięcia na tych diodach. Nie wspomniałeś nic o kolorze tego oświetlenia, więc ciężko coś doradzić.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

8 godzin temu, Treker napisał:

@XOEE jakie dokładnie diody chcesz wykorzystać? Przydałaby się informacje o spadku napięcia na tych diodach. Nie wspomniałeś nic o kolorze tego oświetlenia, więc ciężko coś doradzić.

Ups, przepraszam zapomniałem dać link do lampki którą chce odwzorować. Oto link https://botland.com.pl/zestawy-konstrukcyjne/21408-zestaw-do-budowy-lampki-led-matrix-5v-kitronik-2169.html 

Ok, czyli są to zwykłe białe diody flux. Działać, będzie działać. Jednak korzystanie z jednego rezystora do zasilania diod świecących, które są połączone równolegle to słaby pomysł. Będzie działało, ale mogą występować problemy. Więcej na ten temat przeczytasz w tym artykule: Jak dobrać rezystor do diody? Różne metody zasilania LED!. Jeśli masz taką możliwość to bezpiecznie będzie, gdy każda dioda będzie miała swój rezystor.

12 godzin temu, Treker napisał:

Ok, czyli są to zwykłe białe diody flux. Działać, będzie działać. Jednak korzystanie z jednego rezystora do zasilania diod świecących, które są połączone równolegle to słaby pomysł. Będzie działało, ale mogą występować problemy. Więcej na ten temat przeczytasz w tym artykule: Jak dobrać rezystor do diody? Różne metody zasilania LED!. Jeśli masz taką możliwość to bezpiecznie będzie, gdy każda dioda będzie miała swój rezystor.

Okej, zmieniłem mam nadzieje że to miałeś na myśli. Teraz mam pytanie czy dodawać jakieś kondensatory filtrujące? Chce zasilać tą lampke z portu komputera. 

image.thumb.png.3e253816894f0a665d948bacbc6318b4.png

8 godzin temu, XOEE napisał:

image.thumb.png.3e253816894f0a665d948bacbc6318b4.png

Koledze chodziło o to, że Twoje diody są układami scalonymi, które zawierają po dwie diody, a nie po jednej. I dlatego na każdą z tych diód ("w kółku") powinien przypadać jeden rezystor.

Zakładając użycie tych samych diod ich spadek napięcia wynosi 2.9-3.5V, więc na każdej z wbudowanych diód powinien znaleźć się rezystor z zakresu ~210-150R. (Dla 10mA).

Ogólnie układ powinien wyglądać m/w tak:

image.thumb.png.1ac3f2dc8e0fccccb102b72db3d7b1d6.png

• Lubię! 1

1 godzinę temu, H1M4W4R1 napisał:

Koledze chodziło o to, że Twoje diody są układami scalonymi, które zawierają po dwie diody, a nie po jednej. I dlatego na każdą z tych diód ("w kółku") powinien przypadać jeden rezystor.

Zakładając użycie tych samych diod ich spadek napięcia wynosi 2.9-3.5V, więc na każdej z wbudowanych diód powinien znaleźć się rezystor z zakresu ~210-150R. (Dla 10mA).

Ogólnie układ powinien wyglądać m/w tak:

image.thumb.png.1ac3f2dc8e0fccccb102b72db3d7b1d6.png

Okej, najwidoczniej nie zrozumiałem. Dziękuję bardzo za pomoc. 

To ja nie napisałem tego zbyt wyraźnie 🙂 W każdym razie Twoja druga wersja i tak byłaby już dużo lepsza od tej pierwotnej. Pewnie nawet można byłoby się pokusić o taką realizacje (mając świadomość, że nie jest to idealne rozwiązanie). Tutaj przykładowa informacja na ten temat z noty katalogowej diody tego typu:

1.png

Tylko dla formalności: czy na pewno będziesz korzystał z takich elementów, które mają w sobie dwie diody? Tak wynika z Twoich schematów, ale dopiero zaczynasz, więc upewnię się, że to nie jest przypadek. W takich obudowach można też znaleźć diody, które mają jedną strukturę świecącą.

40 minut temu, Treker napisał:

To ja nie napisałem tego zbyt wyraźnie 🙂 W każdym razie Twoja druga wersja i tak byłaby już dużo lepsza od tej pierwotnej. Pewnie nawet można byłoby się pokusić o taką realizacje (mając świadomość, że nie jest to idealne rozwiązanie). Tutaj przykładowa informacja na ten temat z noty katalogowej diody tego typu:

1.png

Tylko dla formalności: czy na pewno będziesz korzystał z takich elementów, które mają w sobie dwie diody? Tak wynika z Twoich schematów, ale dopiero zaczynasz, więc upewnię się, że to nie jest przypadek. W takich obudowach można też znaleźć diody, które mają jedną strukturę świecącą.

Pod linkiem później dałem datasheet diody której chce użyć, przejrzałem go i chyba jednak to jest pojedyncza dioda w tej obudowie. https://resources.kitronik.co.uk/pdf/3597_white_5mm_super_flux.pdf Czy to że to jest podjedyncxa dioda dużo zmienia ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.