farmaceuta Napisano Wrzesień 14, 2022 Udostępnij Napisano Wrzesień 14, 2022 Wczoraj zacząłem coś tam bazgrać po półtora miesiąca przerwy i chcąc użyć wskaźnika jako argument funkcji napotkałem problem braku inkrementacji wartości na którą wskazuje ten wskaźnik... pomyślałem sobie że być może ja coś źle zapamiętałem lub ESP32 nie obsługuje takiego wyrażenia, no ale raz dwa do neta zajrzałem i wychodzi że wszystko jest ok składniowo, na pro mini taki sam problem... ktoś wie czemu? int x; fun(&x); void fun(int *z) { *z++; Serial.print(x); } Powyższy kod daję zero... natomiast takie coś.. *z += 1; daje już oczekiwany rezultat... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Elvis Wrzesień 14, 2022 Udostępnij Wrzesień 14, 2022 Poczytaj o priorytetach operatorów w języku C, przykładowy link: https://overiq.com/c-programming-101/operator-precedence-and-associativity-in-c/ 1 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Wrzesień 14, 2022 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 14, 2022 No tak... olśniłeś mnie @Elvis ... pamiętałem że znak mnożenia ma wyższy priorytet, więc automatycznie założyłem że i tu znak wyłuskania będzie miał pierwszeństwo, więc nawet mi do głowy nie przyszły nawiasy...(choć gdzieś tam głęboko w głowie miałem przebłyski czy aby czegoś tu nie brakuje🤔) dziękuję bardzo za ekspresową odpowiedź 👍😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Wrzesień 14, 2022 Udostępnij Wrzesień 14, 2022 (edytowany) 33 minuty temu, farmaceuta napisał: więc nawet mi do głowy nie przyszły nawiasy. Jak coś nie działa to dodatkowa, "nadmiarowa" para nawiasów jeszcze nikomu nie zaszkodziła 😉 Edytowano Wrzesień 14, 2022 przez H1M4W4R1 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
farmaceuta Wrzesień 14, 2022 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 14, 2022 45 minut temu, H1M4W4R1 napisał: Jak coś nie działa to dodatkowa, "nadmiarowa" para nawiasów jeszcze nikomu nie zaszkodziła 😉 Wiem wiem😉 już kilka razy się o tym przekonałem 😜 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Czerwiec 10, 2023 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 10, 2023 Witam ponownie...w ramach przypomnienia sobie informacji o wskaźnikach natknąłem się na taki problem...czemu ta wersja nie działa? (Nie mogę przypisać adresu struktury do wskaźnika... struktura str; struktura *wsk; wsk = &str; Natomiast jeśli odrazy przy tworzeniu wskaźnika przypisze do niego strukturę to jest ok... struktura str; struktura *wsk = &str; Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Czerwiec 10, 2023 Udostępnij Czerwiec 10, 2023 Rozumiem że robisz to poza ciałem funkcji? Bo w funkcji jest to na 100% dopuszczalne, ale poza funkcją kompilator trakcuje to jako instrukcję podstawienia (a instrukcji poza funkcjami się nie wtyka). Drugi przypadek to nie podstawienie, a inicjalizacja, jak najbardziej dopuszczalna. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Czerwiec 10, 2023 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 10, 2023 4 minuty temu, ethanak napisał: Rozumiem że robisz to poza ciałem funkcji? Tak...w części globalnej 4 minuty temu, ethanak napisał: Bo w funkcji jest to na 100% dopuszczalne No zgadza się...nawet sprawdziłem😉 dzięki @ethanak za ekspresowa pomoc! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »