Skocz do zawartości

Esp32 przestalo dzialac...

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

gdgbdbenbengtb.thumb.png.c3eaf4091a9da4a10ed089ec46637390.png 

Panowie mam problem jak w tytule...ESP przestało działać, nie da się wgrać ani skompilować...wywala błąd o wirusie...próbowałem już aktualizować rdzeń i wgrać od nowa, bez zmian, brak mi pomysłów 🤔 może ktoś już miał podobnie i pomoże...

Edytowano przez farmaceuta

Trzeba się zastanowić, co się zmieniło w systemie od ostatniego razu, kiedy wszystko było OK....

Od 2 tygodni jest dostępna Arduino core for ESP32 w wersji 2.0.5  - może to właśnie ona została zainstalowana? Jeśli tak, to dla sprawdzenia proponuję wrocić do jakiejś starszej wersji.

• Lubię! 1
31 minut temu, jand napisał:

Trzeba się zastanowić, co się zmieniło w systemie od ostatniego razu, kiedy wszystko było OK....

Pożyczyłem gówniarzom laptopa..

31 minut temu, jand napisał:

Od 2 tygodni jest dostępna Arduino core for ESP32 w wersji 2.0.5  - może to właśnie ona została zainstalowana? Jeśli tak, to dla sprawdzenia proponuję wrocić do jakiejś starszej wersji.

Wersje 2.0.5 właśnie aktualizowałem i bez zmian... wcześniej miałem 2.0.4...no nic się nie działo na laptopie takiego. Najbardziej mnie ten komunikat o wirusie zaskoczył... że coś tam w C/windows/system32/cmd.... patrzyłem i to jest jakaś aplikacja od procków.. teraz sprawdziłem na Ardu IDE 2.0 i idzie normalnie z tym że tak zamula że poprawki błędów trwały by pół roku..

Ja bym obstawiał, że jakiś proces zablokował kompilacje gdyż wykrył to jako zagrożenie - czy nie został zainstalowany jakiś antywirus bądź inne oprogramowanie, które było by w stanie to zrobić? Może antywirus windowsowy się jakoś sam załączył jeśli był wcześniej wyłączony. Spróbowałbym również oczywistych rzeczy , np. włączać IDE jako administrator   

• Lubię! 1
11 minut temu, skoku napisał:

Ja bym obstawiał, że jakiś proces zablokował kompilacje gdyż wykrył to jako zagrożenie - czy nie został zainstalowany jakiś antywirus bądź inne oprogramowanie, które było by w stanie to zrobić? 

Raczej nie...mam wgranego nowego win.. może z półtora miesiąca dopiero...a z antywirusów to dopiero dziś pobrałem avasta (już po tym jak mi błąd wyskakiwał)

22 minuty temu, Elvis napisał:

Z drugiej strony to może defender ma rację i masz w systemie wirusa?

Tylko co z tym fantem mam teraz zrobić? Zainstalowałem avasta, przeskanował en ale nic nie znalazł...dodam że kompilacja dla Uno działa normalnie...problem dotyczy tylko ESP core..

@farmaceuta Moim zdaniem jest to tylko fałszywy alarm ze strony Windows Defender-a, dlatego ESP32 core wywołuje błąd, a już inne programy nie. W linku, który podesłałem Ci wcześniej jest informacja jak defendera wyłączyć.

Z drugiej strony napisałeś wcześniej:

9 godzin temu, farmaceuta napisał:

Pożyczyłem gówniarzom laptopa..

Więc wcale nie jest wykluczone, że jednak Defender ma rację 😞 Avast, czy inny program antywirusowy nie wykryje problemu, bo wirus może się ukrywać.

Chyba najlepiej byłoby wyjąć dysk z komputera i podłączyć do innego, gdzie działa czysty system oraz dobry antywirus. Wtedy można przeskanować zawartość i upewnić się, że nic tam nie ma.

Przy okazji "wirus" to teraz taki przestarzały termin... Obecnie są o wiele gorsze świństwa, więc chyba warto upewnić się, że po pożyczeniu laptopa nic się na nim nie zalęgło.

(edytowany)
7 minut temu, ethanak napisał:

Ew. bootowalny pendrive z Linuxem i ClamAV.

To może nie wystarczyć.. 😞

Edytowano przez Elvis
7 minut temu, Elvis napisał:

To może nie wystarczyć..

Wiem, ale to akurat najszybsze rozwiązanie i jeśli wystarczy nie ma co dalej grzebać 🙂

Teoretycznie można wgrać mks-vir na pena, ale nie pamiętam jak jest z licencją.

23 minuty temu, Elvis napisał:

Chodziło mi o to, że start z pendrive nie zapewnia czystego systemu

Możesz to jakoś rozwinąć bo nie bardzo rozumiem? Linux startuje z pendrive (raczej czysty), podmontowuję do niego to co w Windowsie było dyskiem C na przykład i jadę ClamAV-em po tym dysku. Jedyne co może być to to, że Clam nie wykryje jakiegoś syfu w pliku. Rozwiązanie dość powszechnie stosowane, nawet jakaś dystrybucja z clamem istnieje specjalnie do tego celu przeznaczona...

3 minuty temu, ethanak napisał:

Możesz to jakoś rozwinąć bo nie bardzo rozumiem? Linux startuje z pendrive (raczej czysty)

Raczej niekoniecznie czysty - tak kiedyś było, ale czasy się zmieniają i rootkity mogą zadziałać przed systemem uruchamianym z pendrive...

Więc takie skanowanie nic nie wykryje. Przykładowy opis: https://sekurak.pl/kolejny-przezywajacy-reinstalacje-systemu-malware-na-celowniku-rosja-chiny-wietnam-iran-uefi-firmware-rootkit/

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...