_LM_ Napisano Październik 7, 2022 Udostępnij Napisano Październik 7, 2022 No pytanie takie jak topiku. Potrzebuję wstępnego przełożenia redukcyjnego co wiąże się z zębatkami o małym module. Próbuję to wydrukować na dyszy ∅0.4 ale ciężko uzyskać moduł <0.5 zastanawiam się czy zmiana dyszy na ∅0.2 ma szansę dać lepsze efekty? Musiałbym oczywiście zakupić taką - inaczej po prostu podmieniłbym i sprawdził 😉 Poniżej zdjęcie poglądowe jest to wstępny prototyp przekładni do napędu rolet Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Październik 7, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 7, 2022 Aha i zębatki na zdjęciu mają moduł 1 przez co są dosyć duże oraz mocno hałasują Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Październik 7, 2022 Udostępnij Październik 7, 2022 (edytowany) 10 minut temu, _LM_ napisał: No pytanie takie jak topiku. Potrzebuję wstępnego przełożenia redukcyjnego co wiąże się z zębatkami o małym module. Próbuję to wydrukować na dyszy ∅0.4 ale ciężko uzyskać moduł <0.5 zastanawiam się czy zmiana dyszy na ∅0.2 ma szansę dać lepsze efekty? Musiałbym oczywiście zakupić taką - inaczej po prostu podmieniłbym i sprawdził Ogólnie dokładność powinna się poprawić, ale spróbuj ustawić model Arachne i szerokość ekstruzji na 0.2 w Slicerze (PrusaSlicer 2.5) i wydrukować jakąś testową, może sobie poradzić. https://help.prusa3d.com/article/arachne-perimeter-generator_352769 https://help.prusa3d.com/article/creating-profiles-for-different-nozzles_127540 Zasada: sporo perymetrów, 50%+ infillu i powinno przejść. Aktualnie drukuję model to nie mam za bardzo jak sprawdzić 😞 Lepiej posmaruj te zębatki, bo inaczej będziesz miał przycisk do papieru 😉 Edytowano Październik 7, 2022 przez H1M4W4R1 1 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Październik 7, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 7, 2022 (edytowany) No wiadomo, kto nie smaruje ten nie jedzie 😉 to jest wydrukowane z PLA no i teraz czym to smarować? Póki co pod ręką mam wazelinę techniczną. W kwestii slicera do tej pory używałem cura ale chyba jednak czas przesiąść się na ten od Prusy Edytowano Październik 7, 2022 przez _LM_ Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
ethanak Październik 7, 2022 Udostępnij Październik 7, 2022 Arachne powinien sobie sam dobrać szerokość ścieżki (w końcu po to istnieje). A jaki nie PrusaSlicer to Cura 5.1.1 na przykład. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Październik 7, 2022 Udostępnij Październik 7, 2022 1 minutę temu, _LM_ napisał: Póki co pod ręką mam wazelinę techniczną Właśnie wazeliną. A PLA i tak długo nie pociągnie. To się drukuje z nylonu. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Październik 7, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 7, 2022 @ethanak @H1M4W4R1 ale wciąż mówimy o dyszy 0.4 tak? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Październik 7, 2022 Udostępnij Październik 7, 2022 Przed chwilą, _LM_ napisał: wciąż mówimy o dyszy 0.4 tak? Tak. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Październik 7, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 7, 2022 A jeśli chodzi o smarowanie i wytrzymałość przekładni Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Październik 8, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 8, 2022 Wydrukowałem kilka testowych zębatek i po kilku próbach udało się wydrukować spasowaną przekładnię. Niestety kultura pracy tego ustrojstwa jest co najmniej wątpliwa. Strasznie hałasuje, zastanawiam się czy iść w stronę zębów ukośnych, czy przełożenie zrobić na pasie klinowym, czy sobie to odpuścić i przerobić uszkodzone serwomechanizmy, tyle że mam akurat te najmniejsze 9 gram. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Październik 8, 2022 Udostępnij Październik 8, 2022 4 minuty temu, _LM_ napisał: Strasznie hałasuje A silnik działa równo? Bo przekładnia zwykle hałasuje jak obroty na silniku falują 😉 (albo jak jest za duży luz) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Październik 8, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 8, 2022 Póki co to wszystko jest testowane na wyżej pokazanym kawałku panela podłogowego. W sumie poskręcane bez większego przykładania się do sprawy. Z tymi luzami jest coś na rzeczy, bo zmiana odległości i/lub kąta jednej osi do drugiej daje różne "wrażenia" dźwiękowe. Najgorsze jest to że nie wiem czego mogę oczekiwać po takiej konstrukcji, to znaczy jak daleko jestem optymalnego ułożenia Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Październik 8, 2022 Udostępnij Październik 8, 2022 32 minuty temu, _LM_ napisał: Najgorsze jest to że nie wiem czego mogę oczekiwać po takiej konstrukcji, to znaczy jak daleko jestem optymalnego ułożenia Jeżeli jest głośniejsza niż wentylatory w PC, to jest za głośna Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Październik 8, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 8, 2022 No nic, trzeba do sprawy podejść tak jak bogowie przykazali. Dziękuję za wskazówki i odpowiedzi. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
polihedron Październik 9, 2022 Udostępnij Październik 9, 2022 Rozważyłbym wydruk w PA12+CF15, całkiem wytrzymały, techniczny materiał, np. https://fiberlogy.com/pl/filamenty/pa12cf/ dosyć łatwo się drukuje, jeśli tylko tuż przed wydrukiem osuszysz rolkę w dehydratorze od 6h-12h - nawet nową z uszczelnionego opakowania. Być może będzie potrzebny jakiś smar (bo wydruki w dotyku dosłownie drapią skórę), no i obudowa powinna być pyłoszczelna żeby ewentualny mikroplastik zatrzymać w środku.. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »