Skocz do zawartości

Problem z płynną pracą dwóch serw razem z stacją pogodową arduino (Sterowanie silnikami przez HC05 w oknie command)

Pomocna odpowiedź

2 minuty temu, Burza22 napisał:

@farmaceutaAha czyli z tego linka powinno działać?

Nie powinno, tylko działa bo sprawdzałem 😉 tylko zakres dla serw to coś pomiędzy 1000-2000 musisz podawać lub sobie zmapowac na 8bit i po kłopocie (na moim serwie zakres wyniósł ~800-2300)

Aha czyli może bibliotekę zszczytuje tylko problem jest inny , zobaczę jutro zrobię tak jak w poradniku z którego brałem ale dziwi mnie to że kod taki sam miałem a serwa po zmianie bibliotek ruszyć już się nie chciały 

2 minuty temu, ethanak napisał:

@farmaceuta nie ma żadnych problemów z pobraniem z sf.

Wyskakuje mi okno do logowania się czy coś takiego...a jak takie coś mi wyskakuję to zawsze warkne dźwięczne spier***** i czym prędzej opuszczam irytująca mnie stronę 😁

12 godzin temu, farmaceuta napisał:

Wyskakuje mi okno do logowania się czy coś takiego

To się zdecyduj, okno do logowania czy coś innego. Mnie tam żadne okno logowania nie wyskoczyło.

12 godzin temu, Burza22 napisał:

to nie są w stu procentach serwa tylko serwa do robotów o zakresie 360 stopni

Ale steruje się tak samo.

1 minutę temu, Burza22 napisał:

@farmaceutaZnaczy też to nie są w stu procentach serwa tylko serwa do robotów o zakresie 360 stopni (wieloobrotowe) SG-90 bodajże model

Nie miałem takich nigdy więc i mi do głowy nie przychodzi jak nimi się steruje, no ale zapewne podobnie

12 godzin temu, ethanak napisał:

To się zdecyduj, okno do logowania czy coś innego. Mnie tam żadne okno logowania nie wyskoczyło.

No teraz mi pobrało...jak wszedłem pierwszy raz to nie poszło automatycznie, i chciałem zmusić dziada do pobrania.

12 godzin temu, Burza22 napisał:

@farmaceuta tak samo się steruje ale ruch trzeba ograniczyć albo przez czas albo wylaczenie przez zadziałanie jakiegoś czujnika

To wszystko ogarniesz millis'em i jakimś prostym warunkiem/pętlą

Przed chwilą, farmaceuta napisał:

chciałem zmusić dziada do pobrania

I co, wyskoczyło okienko wyboru serwera i się przestraszyłeś?

2 minuty temu, Burza22 napisał:

tak samo się steruje ale ruch trzeba ograniczyć

A biblioteki nic to nie obchodzi - ma za zadanie dostatrczyć sygnał PWM o określonej charakterystyce i tyle.

2 minuty temu, ethanak napisał:

I co, wyskoczyło okienko wyboru serwera i się przestraszyłeś?

Dokładnie tak😁 no dobra..trochę się przestraszyłem, bo mnie coś trafia jak coś trzeba pobrać a tu mi wyskakują dziwne okienka...ja toleruje tylko jedno kliknięcie "pobierz" i gotowe ma być 😜

28 minut temu, farmaceuta napisał:

mnie coś trafia jak coś trzeba pobrać a tu mi wyskakują dziwne okienka...ja toleruje tylko jedno kliknięcie "pobierz" i gotowe ma być

Po to są te okienka żebyś sobie mógł wybrać skąd wygodniej pobrać. A o ile pamiętam na sf nigdy nie wyskakiwało nic niepotrzebnego. Ale rozumiem, to takie windowsowe przyzwyczajenie, na początku jak coś wyskakuje to się od razu klika, a potem człowiek naczyta się o jakichścik wisusach i na wszelki wypadek jak coś wyskoczy to się od razu zamyka. Oczywiście bez czytania, bo po co... 😉

• Lubię! 1

Brawo! Teraz w podobny sposób dokładaj kolejne funkcje, chodzi też o to żeby nie pisać od razu kilogramy kodu a uruchamiać po kawałku. Łatwiej wtedy wykryć w którym miejscu znajduje się problem

Jest to też dobry moment na dzielenie programu na funkcje, np: to co wykonuje się w soft timerze już można wynieść poza pętlę główną.

@_LM_ teraz jescze dodalem czujnik ruchu ktory zapala jedna diode tylko bym chcial to umiescic na zewnatrz jako oswietlanie dworu tylko nw jak dokonca wrabac kilka diod bo to duzo wejsc mi zajmie 😄

@_LM_ no i druga rzecz te silniki co dalem beda otwierac rolete i brame bede musial jakies czujniki zamontowac co beda ograniczac otwarcie i zamkniecie

@_LM_ nie wiem tez czy dobrze robie wrzucajac sterowanie silnikami , lcd i np teraz czujnik ruchu w void loopa

Cóż, skoro zaczyna brakować IO to należy albo zastosować mikrokontroler z większą ich ilością lub są ekspandery portów na i2c np: https://botland.com.pl/ekspandery-wyprowadzen/2556-mcp23017-ekspander-wyprowadzen-i2c-16-kanalowy-5904422373399.html a czy zastosujesz krańcówki czy hallotrony to już twoja sprawa. O ile zrozumiałem że ma to być makieta, to skłaniałbym się do czujników halla z racji minimalnych rozmiarów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...