Skocz do zawartości

Problem z płynną pracą dwóch serw razem z stacją pogodową arduino (Sterowanie silnikami przez HC05 w oknie command)

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
6 minut temu, Burza22 napisał:

nie wiem tez czy dobrze robie wrzucajac sterowanie silnikami , lcd i np teraz czujnik ruchu w void loopa

Dzielenie kodu to też można powiedzieć pewna sztuka i umiejętność.

Edytowano przez _LM_

@_LM_ bo czujnik halla bada zmiane natezenia pola magnetycznego to tak naprawde bym potrzebowal 4 czujniki po jednym na otwarcie i zamknięcie ? i dobrze je rozmieścić i dać do tych case warunki poprostu ktore wylaczają silnik po zmianie wartości tego czujnika

Nada się wszystko co da ci informację o skrajnym położeniu badanego obiektu. Czujniki halla zaproponowałem ze względu na ich mały rozmiar, są też mikro kontraktony, czy krańcówki. 

A nawet czujniki szczelinowe (na podczerwień) ... no nie mogę sobie przypomnieć jaką to ma nazwę.

4 minuty temu, Burza22 napisał:

@_LM_ też myślalem o krańcówkach ale taki czujnik halla latwiejszy bylby w montazu do makiety tak myślę

Czujniki halla będą dobre i tanie, a do tego działają bez-dotykowo co często jest wskazanie

@farmaceuta jak myślisz to https://allegro.pl/oferta/hallotron-czujnik-halla-44e938-a3144-arduino-3d-7064828759

czy caly modul ? https://botland.com.pl/czujniki-pradu/14293-modul-z-czujnikiem-halla-iduino-se014-5903351241939.html

ja pomyslalem generalnie ze bez tego modulu bedzie latwiej zamontowac gdziekolwiek  taki czujnik chyba ze z modulem one jakos lepiej dzialają

bo w tym bez modulu to kwestia chyba dolaczenia rezystora i tyle?

7 minut temu, Burza22 napisał:

bo w tym bez modulu to kwestia chyba dolaczenia rezystora i tyle

?

Mam je w domu i szczerze już nie pamiętam czy tam rezystor potrzebny, no ale to się sprawdzi...bierz bez płytki bo upchniesz gdzie będziesz chciał, a w działaniu nie ma różnicy...i szukaj ogłoszenia gdzie możesz kupić 5-10 sztuk, zawsze coś taniej wyjdzie a jak Ci zostanie parę to się przyda w przyszłości

3 minuty temu, Burza22 napisał:

tylko gdzie zamówić takie malutkie magnesiki

Swego czasu kupowałem na aledrogo 2x1 mm (problem w tym, że trzeba było kupić 100 sztuk ale były raczej tanie).

6 minut temu, Burza22 napisał:

tylko gdzie zamówić takie malutkie magnesiki ;D

Ten problem zostawiam tobie do rozwiązania. 

2 minuty temu, Burza22 napisał:

coś takiego ?

Dokładnie te same i od tej samej firmy kupowałem. Czy wystarczą... jeśli znajdę jakiś hallotron to sprawdzę, ale chyba wszystkie gdzieś zużyłem.

(edytowany)
22 minuty temu, Burza22 napisał:

można do ciebie pisać w razie gdybym miał problem z dalszym pisaniem kodu? na jakiegoś maila czy coś czy wolisz forum?

Nie xD 
Co to za pytanie wgl? Jest wątek to piszesz tutaj, na PW to by straszne pięniądze kosztowało hahaha. Już nie wspominając że nie znam się na Arduino C++

I nie mówiąc że po takim pytaniu, to na miejscu @ethanak i @farmaceuta bym się obraził, a co, oni gorsze rady dawali?

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...