Skocz do zawartości

Problem z płynną pracą dwóch serw razem z stacją pogodową arduino (Sterowanie silnikami przez HC05 w oknie command)

Pomocna odpowiedź

2 minuty temu, Burza22 napisał:

mogę użyć zarówno halla do pozycji otwarcia i zamknięcia

Niestety - musisz mieć dwa czujniki

Teoretycznie można kombinować z jednym analogowym i dwoma magnesami ustawionymi odwrotnie, ale nigdy nie widziałem takiego rozwiązania poza teorią.

@ethanak hah kurde to co tu jeszcze wykombinować, bo myślałem że dam poprostu dwa czujniki halla jeden od otwarcia a drugi od zamkniecia tylko wlasnie nie da się odróżnić w samym programie który jest który , i teraz jaki inny czujnik jeszcze tam dać 😕 chyba ze jakis kontaktron na pozycję początkową (czyli otwartą).

20 minut temu, Burza22 napisał:

bo myślałem że dam poprostu dwa czujniki halla jeden od otwarcia a drugi od zamkniecia tylko wlasnie nie da się odróżnić w samym programie który jest który , i teraz jaki inny czujnik jeszcze tam dać 😕

No przecież podepniesz dwa pod dwa osobne piny i już wiadomo który kiedy zadziała 😉

• 3 tygodnie później...

@farmaceuta masz może sekundę ponieważ zrobiłem sobie makietę tego domku i w międzyczasie doszły mi czujniki halla najpierw zrobiłem krótki program który odczytuje mi wartości z tego czujnika a teraz chciałbym do głównego programu dodać warunek że jeśli zadziała czujnik halla zatrzyma się silnik tylko nie wiem jaki za bardzo zeby ten silnik się zatrzymał.

switch (komenda){
      if (analogRead(ZamkniecieRolety) == HIGH) {

case  'W': silnik.writeMicroseconds(1000); break;  //przod
      }
      case  'R': silnik.writeMicroseconds(2000); break;  //tyl
      case  'S': silnik.writeMicroseconds(1500); break;  //stop
      case  'P': silnik2.writeMicroseconds(1000); break;  //przod
      case  'T': silnik2.writeMicroseconds(2000); break;  //tyl
      case  'M': silnik2.writeMicroseconds(1500); break;  //stop
   //switch

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...