Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w doborze komponentów do mojego projektu

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

@ethanak miałem przeczytać ten art ale tak skupiłem się na późniejszych odpowiedziach że wreszcie tego nie zrobiłem, a tam wszystko jest wyjaśnione - nie zrobiłem tego umyślnie, przepraszam! Już teraz rozumiem.

Teraz będzie dobrze:

szchemat.thumb.jpg.2a93564025046e8bad73e5ad03f53e0c.jpg

Edytowano przez Telfexo
(edytowany)

coś źle podłączyłem, jak zrobułem bez przekaźnika (czyli połączyłem 230V bezpośrednio) to mata działała, po połączeniu przez przekaźnik i nadaniu stanu wysokiego (słychać było pstryknięcie, świeci się led na układzie że załączone) mata zimna...

Edytowano przez Telfexo
5 minut temu, Telfexo napisał:

coś źle podłączyłem

Pewnie tak

Na pewno masz podpięte do COM i NO, a nie do NC i NO? COM to ten pośrodku, a na rysunku masz inaczej.

(edytowany)

Może być - 3231 to chyba najlepszy wybór. Tylko coś on tam strasznie drogi...

Poszukaj na aledrogo - np. msalamon ma moduł z dodatkowym eepromem 4k i baterią ponad dychę taniej.

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1
(edytowany)

jednak wszystko działa 😛

Za to mam inne pytanie, mianowicie kupiłem taką klawiaturę membranową, niestety u tego samego sprzedawcy nie było rezystorów 10kOhm, za to mam rezystory 1kOhm i 4.7kOhm, czy mogę podłączyć 2x4.7+1=10.4kOhm czy to będzie już za duża rezystancja?

Edytowano przez Telfexo
1 godzinę temu, Telfexo napisał:

czy mogę podłączyć 2x4.7+1=10.4kOhm

Tam są w ogóle żadne rezystory niepotrzebne. Łączysz pin 5 do masy, piny 1..4 do jakichś pinów Arduino i ustawiasz je na INPUT_PULLUP. Tylko pamiętaj, że wciśnięty klawisz będzie LOW!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...