ethanak Listopad 10, 2022 Udostępnij Listopad 10, 2022 Po to miałeś kupić kostki żeby to inteligentnie połączyć. Przejdź się do najbliższego sklepu elektrycznego, kup po dwa metry linki 1mm2 czarna i czerwona i tym łącz wszystko co nie jest sygnałem. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Listopad 10, 2022 Udostępnij Listopad 10, 2022 Aha, i na goldpinach robisz zasilanie lcd i podobnych pierdołek, tam gdzie masz złącza śrubowe podłączasz linkę. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Telfexo Listopad 12, 2022 Autor tematu Udostępnij Listopad 12, 2022 (edytowany) Hej, w tych mosfetach na złączach goldpin oprócz sygnału jest też masa, czy powinna być podłączona? Edytowano Listopad 12, 2022 przez Telfexo Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Listopad 12, 2022 Udostępnij Listopad 12, 2022 25 minut temu, Telfexo napisał: Hej, w tych mosfetach na złączach goldpin oprócz sygnału jest też masa, czy powinna być podłączona? Tak, musi być...bo bez niej może nie działać...prawie zawsze łączy się wszystkie masy od logiki, no chyba że robi się izolacje, ale Ty jej robił nie będziesz... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Telfexo Listopad 12, 2022 Autor tematu Udostępnij Listopad 12, 2022 I to ma być ta sama masa co idzie do złącza ARK? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Listopad 12, 2022 Udostępnij Listopad 12, 2022 (edytowany) Te dwie masy na płytce są już połączone(powinny być)...do goldpinów masz podpiąć masę z mikrokontrolera a do tego drugiego złącza masę od zasilania... Edytowano Listopad 12, 2022 przez farmaceuta Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Telfexo Listopad 12, 2022 Autor tematu Udostępnij Listopad 12, 2022 Rozumiem że jak podłącze jedną masę z arduino do szyny goldpin a później z szyny do mosfetów gnd to będzie prawidłowo? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Listopad 12, 2022 Udostępnij Listopad 12, 2022 2 minuty temu, Telfexo napisał: Rozumiem że jak podłącze jedną masę z arduino do szyny goldpin a później z szyny do mosfetów gnd to będzie prawidłowo? Tak..będzie ok😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Listopad 12, 2022 Udostępnij Listopad 12, 2022 Dokładnie do tego są te goldpiny. Co do masy na mosfecie - ostatnio miałem w ręku dokładnie taki moduł, gdzie ktoś nie podłączył masy bo po co... Mogę z niego ARK-i wylutować 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Telfexo Listopad 15, 2022 Autor tematu Udostępnij Listopad 15, 2022 (edytowany) Hej, chce ustawić prąd i napięcie, podłączyłem przetwornice i gdy przykladam miernikto idą iskierki, co źle robię? Edytowano Listopad 15, 2022 przez Telfexo Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matsobdev Listopad 15, 2022 Udostępnij Listopad 15, 2022 Czerwony oczko niżej. COM i górny, to jest bocznik, czy jak tam go zwał. Generalnie kawał druta z odpowiedniego stopu - niewielka zmienność rezystancji w funkcji temperatury. Zwarcie zatem robisz. Napięcie, podłączasz równolegle, natężenie - szeregowo. To tak na szybko, a właściwa technika pomiaru, to musisz poszukać poradnik. Taka wiedza na początek obowiązkowa, żeby nic popsuć, albo nie spalić domu. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Listopad 15, 2022 Udostępnij Listopad 15, 2022 Ustawiasz tylko napięcie...prąd dopiero regulujesz jak jest podłączone obciążenie...miernik wspinasz szeregowo do obwodu Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Telfexo Listopad 15, 2022 Autor tematu Udostępnij Listopad 15, 2022 (edytowany) @farmaceuta czy przewody przy przetwornicy tak jak na poprzednim zdjęciu oraz ustawienie miernika jak na zdjęciu poniżej to prawidłowe ustawienie aby zmierzyć napięcie? (będę ustawiał 5 V i 12 V). Edytowano Listopad 15, 2022 przez Telfexo Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Telfexo Listopad 15, 2022 Autor tematu Udostępnij Listopad 15, 2022 Dobra, obejrzłem parę filmików i już wiem o co kaman 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Telfexo Listopad 15, 2022 Autor tematu Udostępnij Listopad 15, 2022 @farmaceuta ale jak podłacze miernik szeregowo i sprawdzam prąd to pokazuje mi ile obecnie zużywa urządzenie podłączone. Więc mam dwa wyjścia: odkręcić potencjometr napięcia na maksa podłączyć wszyskie potrzebne urządzenia i wtedy ustawiać? Odnośnie pkt. 1 nie jestem pewien czy odkręcając na maksa potrncjometr od natężenia mogę coś zepsuć, a odnośnie pkt. 2 co się stanie jak początkowy prąd będzie za mały dla podłączonych urządzeń? Jak mam ustawić prąd prawidłowo, proszę Was o podpowiedź 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »