Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w doborze komponentów do mojego projektu

Pomocna odpowiedź

Hej, czy jeśli zasilanie takiej maty to 230V a moc to 7W to natężenie prądu wynosi 32,8A?

Ogólnie podniosła ona o 2 stopnie temperature w boxie, ale nie mogę nią sterować, i zastanawiam się czy udało by mi się ją podłączyć do przekaźnika? W połączeniu z zupgredowanym rezysotrem grzejnym może uda się podnieść chociaż do 25 stopni temperature (z matą jest obecnie 23).

4 godziny temu, Telfexo napisał:

czy jeśli zasilanie takiej maty to 230V a moc to 7W to natężenie prądu wynosi 32,8A?

Jeśli:

P = U * I

To jesteś pewien, że po przekształceniu będzie:

I = U / P

???

Wybacz, ale przynajmniej podstawy prostej matematyki warto znać.

Poza tym zdrowy rozsądek - czy masz w domu bezpieczniki które puszczą ponad 30A?

@ethanak tak, pomyliłem się, użyłem wzoru z pamięci i po prostu źle pamiętałem, i TAK masz rację totalnie mi nie grało natężenie 32,8A, nie pasowała mi nawet grubość przewodu, i nie sprawdziłem 2gi raz tylko spytałem.

Czyli natężenie to 7W / 240V = 0.03A, MOSFET zasilanie zewnętrzne może mieć max 24V, więc taki przekaźnik (akurat mam go w domu) prądowo i napięciowo jest ok aby sterować matą, chyba że proponujecie inne rozwiązanie?

Hej, nie jestem pewien czy dobrze myślę jak podłączyć zasilanie do tego przekaźnika

image.thumb.png.f799e8def923e9de3c3f10fb0c74ff94.png

Domyślam się że masy mają być połączone i podłączone do środkowego złącza ARC. Pod NO (domyślnie rozłączone) zrobił bym wyjście do maty grzejącej, a pod NC zrobił wejście 230V i wtedy jak dam stan wysoki ze sterownika to 230V powinno płynać na wyjściu NO, dobrze to rozkminiłem?

(edytowany)
3 godziny temu, Telfexo napisał:

nie jestem pewien czy dobrze myślę jak podłączyć zasilanie do tego przekaźnika

Informacja ze strony którą podałeś:

Podłączenie modułu
Moduł posiada trzy wyprowadzenia wejściowe S, +, -. Aby układ pracował poprawnie należy podłączyć zasilanie 5 V do pinu "+", masę "-" oraz sygnał wejściowy S. Wyprowadzenia wyjściowe oznaczone są jako NO - domyślnie odłączone, NC - domyślnie podłączone z COM. Podanie stanu wysokiego na pin S przełącza styki przekaźnika i tworzy połączenie pomiędzy COM i NO rozłączając COM z NC.

3 godziny temu, Telfexo napisał:

Domyślam się że masy mają być połączone i podłączone do środkowego złącza ARC.

Napisałeś masy - co masz dokładnie na myśli pisząc masy w liczbie mnogiej i że mają być połączone? Jak bawisz się 230V to proszę bodź precyzyjny, bo tu błąd grozi utratą życia...

EDIT:

https://forbot.pl/blog/kurs-elektroniki-elementy-stykowe-przekazniki-id4335

EDIT 2:
Żeby nie było wątpliwości. Masę układu sterującego podpinasz do - i tylko tam. Pod NO podpinasz przewód fazowy 230V, a pod COM przewód zerowy 230V. Wysokie napięcie z jednej strony, a część sterująca z drugiej strony. W ten sposób przekaźnik zapewnia separację galwaniczną, aby 230V nie mogło pojawić się na module sterującym. Ponadto pamiętaj aby przekaźnik obudować. Bawiąc się 230V musisz stawiać bezpieczeństwo na pierwszym miejscu! Żadnych pająków, luźnych kabli, itd.

Edytowano przez pmochocki
3 godziny temu, pmochocki napisał:

Pod NO podpinasz przewód fazowy 230V, a pod COM przewód zerowy 230V.

I po załączeniu przekaźnika masz piękne zwarcie.

• Lubię! 1
1 godzinę temu, ethanak napisał:

po załączeniu przekaźnika masz piękne zwarcie

Kurcze racja... Ale nie może kolega łączyć mas. 

(edytowany)

@ethanak oczywiście ma rację. Pod COM podłączasz jeden z przewodów grzałki a pod NO fazę. Przewód zerowy do grzałki podpinasz na stałe. 

Dzięki @ethanakże czuwasz. 

Edytowano przez pmochocki
  • Lubię! 1

@pmochocki czyli w ten sposób?

szchemat.thumb.jpg.47f90f6b6db0fba18faaa234d79367c3.jpg

Mam parę wątpliwości:

1. @pmochocki chyba miałeś na myśli że masa idzie bezpośrednio do maty?
  2. chciałbym aby mata była domyślnie wyłączona, nie powienienem jej zasilania podpiąć do NO bo: "Wyprowadzenia wyjściowe oznaczone są jako NO - domyślnie odłączone..." ?
  3. są wyjścia do arduino +, -, sygnał, jest NC i NO wyjście ale totalnie nie rozumiem co to jest COM w opisie tego podzespołu?

ps. nic nie będzie luźno, mam na to specjalne pudełeczko.

1 minutę temu, Telfexo napisał:

są wyjścia do arduino +, -, sygnał, jest NC i NO wyjście ale totalnie nie rozumiem co to jest COM w opisie tego podzespołu?

Czy zadałeś sobie trudu przeczytania artykułu o przekaźniku? Wązpię.

Przekaźnik łączy COM i NC jeśli jest wyłączony, łączy COM i NO jeśli jest włączony. Żadnej masy tam nie podłączasz, to jest część wysokonapięciowa odizolowana od Arduino i całej elektroniki. Kabelki łączysz tak:

Mata 1 - NO

Mata2 - 230V zero

COM - 230V faza

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...