Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w doborze komponentów do mojego projektu

Telfexo

Pomocna odpowiedź

8 minut temu, Telfexo napisał:

nowy koszyk:

Po co Ci 30 listew męskich? Tak z ciekawości pytam 🙂

Pojedyncze można znaleźć na Allegro ale to żadna oszczędność, wychodzi drożej.

Płytka uniwersalna, kostki samozaciskowe do łączenia przewodów zasilających (podawałem przykładowy link).

7 minut temu, ethanak napisał:

Po co Ci 30 listew męskich? Tak z ciekawości pytam 🙂

Pojedyncze można znaleźć na Allegro ale to żadna oszczędność, wychodzi drożej.

Płytka uniwersalna, kostki samozaciskowe do łączenia przewodów zasilających (podawałem przykładowy link).

Moja pomyłka odnośnie listew. Odnośnie kostek nie widzę linku do przykładowych w poprzednich postach, więc wrzuciłem takie jakie znalazłem. Lista wyżej została zupdetowana.

3 minuty temu, Telfexo napisał:

wrzuciłem takie jakie znalazłem

Nie te - chodzi o takie które łączą kilka przewodów w kupę. Np. takie: https://botland.com.pl/kostki-elektryczne/9991-kostka-elektryczna-5pin-250v-pomaranczowa-5904422314811.html

Policz sobie jakie potrzebne, bo są różne od 2 do 5 przewodów, czteropinowe masz nawet w kompletach po 5 sztuk. Warto kupić, bo przydają się w różnych momentach w różnych pracach domowych.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

1 minutę temu, Telfexo napisał:

Hey, jak potrzebuje 12V to na przetwornicy reguluję aż będzie idealnie równo 12 czy daję np 12.1?

To wszystko zależy co jest podpięte, ale z rególy zawsze jakiś rozrzut może być...dla Ardu np. może być 5/5.1/5.2/4.5v etc i działa...więc nie musisz mieć idealnie 12v

• Lubię! 1

Regulujesz tyle ile potrzebujesz. Jsk potrzebujesz 12 to regulujesz na 12, a jak potrzebujesz więcej (lub mniej) to ustawiasz więcej (lub mniej).

Poza tym jest kwestia dokładności - dla wentylatora 12V czy 12.5V to jedna chwała, ale np. dla mikrokontrolera 5.6V zamiast 5V to wyrok śmierci.

• Pomogłeś! 1

Na Twoim miejscu bym najpierw pytał, potem podłączał, chyba że lubisz widok pożaru. Dawno takiego - wybacz, ale to jedyne cenzuralne słowo które mi przychodzi na myśl - kretynizmu nie widziałem.

Natężenie prądu w przewodzie nie powinno przekraczać 4A/mm2. Policz sobie jaki jest przekrój przewodu, jaki prąd przez niego puściłeś i wyciągnij wnioski

• Lubię! 1

17 minut temu, Telfexo napisał:

czy kabelki wytrzymają?

Takie kabelki to tylko do logiki się nadają (malutkich prądów), żeby podpinać jakieś czujniki, moduły do Ardu, a nie żeby puszczać prądy w Amperach przez nie😉 tak jak wspomniał @ethanak prędzej czy później skończyło by się w najlepszym wydaniu zjaraniem projektu...

• Lubię! 1

(edytowany)

Więc moc 40W, napięcie 12V, to prąd będzie 40/12 = 3.33A. Te kabelki nie mają 1mm przekroju, mam stary kabel od zasilacza on powinien mieć przewody odpowiedniej grubości...

Jednak nie miały 1mm, później na kablu zauważyłem oznaczenie że są dwie żyły po 0.75 mm.

16681000767555877485571811967918.jpg

Edytowano przez Telfexo

575196923_schemat(6).thumb.png.eeb9df6feddaae735c5c37113c4f3e61.png

Zgodnie ze schematem rezystor grzejny jest podłączony do tej samej przetwornicy 12V co wentylatory. Za radą @ethanak zrobiłem zasilanie na listwach goldpin, z nową nabytą wiedzą wiem że to się zjara jak podłącze kabel od grzałki do goldpinów. Więc może dla grzałki oddzielną przetwornice? I wszystko na grubych kablach?

Jedna przetwornica uciągnie to wszystko...goldpiny męskie to też "kawał" druta więc powinno tu być ok...gorzej z żeńska stroną...goldpiny na wiatraki wystarcza plbez problemu...jedynie ten grzejnik pociągnij kablami bezpośrednio do konektorów przetwornicy i gra

Edytowano przez farmaceuta
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.