Skocz do zawartości

Mini sterownik Terrarium, problem po pomiarze temperatur z 2 czujników ds18b20

Pomocna odpowiedź

10 minut temu, farmaceuta napisał:

czyli bez cewki, na triaku bodajże

No i dodatkowo włącza/wyłącza przy przejściu przez zero, co eliminuje większość zakłóceń.

Przed chwilą, ethanak napisał:

Kondensatorek właśnie nie elektrolit, tylko ceramiczny, jakieś 100 nF.

wrzuciłem niestety ten sam efekt. ;/

1 minutę temu, ethanak napisał:

Kondensatorek właśnie nie elektrolit, tylko ceramiczny, jakieś 100 nF.

Takie randomy się dzieją + 7'C wrzuciło do następnej linii. 

314076032_505745691465313_352160333957410182_n.jpg

2 minuty temu, Mrpatryk napisał:

wrzuciłem niestety ten sam efekt. ;/

dziwne jest to ze przekaźnik może być włączony - załączony aby grzał ale jak mata nie jest podłączona do gniazdka to wszystko smiga, dopiero gdy podepnę wtyczkę zaczynają sie takie rzeczy. 

Przed chwilą, matsobdev napisał:

Ja bym spróbował, choć to już z AC zabawa.

Właśnie nie chce kombinowac jesli o to chodzi ; ) szczerze tego problemu np po podpieciu zarówki nie ma ... tylko tej maty grzewczej hah Ciekawe czemu 😜

43 minuty temu, farmaceuta napisał:

SSR to przełącznik półprzewodnikowy...czyli bez cewki, na triaku bodajże...jest na transoptorze, z jednej strony podpinasz sieć, z drugiej logikę do włączania..

Zależy od wersji, wersja DC jest na MOSFET'ach (zwykle jednym) 😄 Ale ogólnie się zgadza 😉 

1 minutę temu, H1M4W4R1 napisał:

Zależy od wersji, wersja DC jest na MOSFET'ach (zwykle jednym) 😄 Ale ogólnie się zgadza 😉 

zamowilem pojedynczy, zobaczymy jak przyjdzie, ogolnie zrobie test na drugim " zestawie " arduino. z tym co mam, zastosuje pojedynczy przekaźnik

17 minut temu, ethanak napisał:

Rozumiem że z cross-zero...

zbudowałem drugi sterownik i wrzuciłem ten sam program ( tylko potrzebne rzeczy ) 1 przekaźnik itp - i włączyłem równolegle ten co jest zainstalowany " oryginalnie" i chociaż nie jest podpięta mata grzewcza do tamtego sterownika to robi to samo- czyżby mata generowała jakieś fale i zakłócała działanie czujników ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...