Skocz do zawartości

Problem z pinem MISO na nodeMCU

Pomocna odpowiedź

Wprawdzie potem tego nie będę ruszał, ale jak zminimalizować szarpniecie prądem podczas włączania wzmaka? Widze jak przygasa dioda na przetwornicy i resetuje mi lcd:). Kondensator?

Kur... zaraz zacznę strzelać.

Coś jest ostro namieszane na styku ESP8266Audio/ESP32v2.0.5, bo nawet przykłady z biblioteki nie działają. Jeszcze coś sprawdzę...

No to tak na dzisiaj...

Możesz (żeby po prostu spawdzić działanie gadacza i ocenić czy się nadaje):

1. cofnij wersję pakietu ESP32 do 2.0.0 (ostatni działający normalnie)
  2. cofnij wersję ESP8266Audio do 1.9.5 (kompatybilna z tamtą wersją płytki)
  3. pamiętaj o skonfigurowaniu IDE (tablica partycji i boards.txt)

powinno po skompilowaniu ruszyć i wydać z siebie normalne dźwięki (właśnie u mnie działa na DevKicie i najtańszym wzmacniaczyku z gałeczką, nawet kondensatora nie trzeba).

Daj znać , bo będę przerabiał gadacza (wrzucę swoją wersję modułu audio, ten działa, ale to nie takie proste bo muszę zachować kompatybilność z oryginalną biblioteką). Jak Ci nie pasuje to nie będę się spieszył, może w międzyczasie poprawią AudioOutput 🙂

2 godziny temu, SOYER napisał:

Wprawdzie potem tego nie będę ruszał, ale jak zminimalizować szarpniecie prądem podczas włączania wzmaka? Widze jak przygasa dioda na przetwornicy i resetuje mi lcd:). Kondensator?

Kondensator najprostsze rozwiązanie, tylko dosyć duży musi być...lub wymienić na przetwornice bo te 1117 to w rzeczywistości słabsze są niż producent gada (prądy mniejsze dają)

• Lubię! 1
(edytowany)
30 minut temu, SOYER napisał:

Co popsuli?

Nie wiem jeszcze do końca. ale AudioOutputI2S domyślnie wymusza wyłączenie APLL, a w 2.0.5 bez tego nie działa.

Na szybko bez cofania wersji:

w pliku ESP32Gadacz.cpp w funkcji initAudioOutput() zamień linijkę (chyba linia 96 albo coś obok):

player = new AudioOutputI2S(0,1);

na:

player = new AudioOutputI2S(0,1,8,1);

To dla wzmacniacza, jutro podepnę I2S ale muszę wyjąć z krasnala.

Aha, tym komunikatem się nie przejmuj, to chłopaki z esp-idf namieszali ale to tylko ostrzeżenie.

Edytowano przez ethanak

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...