Skocz do zawartości

Elektroniczna waga napięcia/naciągu paska osi x i y

Pomocna odpowiedź

Napisano

podczas niekończących się kalibracji obu moich drukarek Ender 3d wpadłem na pomysł by stworzyć elektroniczne wagi pomiaru wagi/naciągu paska zębatego. Nie zrobiłem tego, bo nie wiem jak za to się zabrać by weszło to w mechanizm i trzymało jednocześnie naciąg. A marzeniem byłoby by automatycznie regulowało to naciąg poczas pracy np. do wartości 1 czyli poprawnego naciągu albo jednoczesnego o tej samej wartości.

@bar4yu witam na forum 🙂 Przedstawiłeś pomysł, ale nie zadałeś żadnego pytania, więc nie wiem czego oczekujesz - chcesz realizować ten pomysł, czy tylko dzielisz się ideą? Jeśli chodzi o realizację to szczerze mówiąc nie wiem czy w przypadku tego typu drukarek cokolwiek to da - praktycznie wszystkie drukarki mają raz założony pasek i wszystko działa. Nie trzeba się tym przejmować 🙂 Może u Ciebie problemem wcale nie są paski napędowe?

9 godzin temu, bar4yu napisał:

Nie zrobiłem tego, bo nie wiem jak za to się zabrać by weszło to w mechanizm i trzymało jednocześnie naciąg.

Łożysko 608 2RS z czujnikiem Halla na sprężynie i jakaś Nema8 z kawałkiem śruby do naciągania typowego naciągacza. Podobnie jak niektórzy robią czujniki filamentu. Pasek przechodzi przez łożysko, które jest zamocowane na sprężynach do ramy drukarki, a czujnik Halla odpowiada za pomiar naciągu (przesuwa się w osi normalnej względem osi paska i jego uzębienia).

Zasada zbliżona do tego: https://github.com/drspangle/infidel-sensor

#Overengineered.

Jeśli pasek się luzuje to znaczy, że coś jest popsute i trzeba to naprawić, albo masz pasek produkcji pana Ju Nou Hu (nie wiem jak w Enderach, ale facet ma chyba kontrakt na dostarczanie pasków do Anet) i trzeba wymienić na jakiś porządny.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...