Skocz do zawartości

NE555 jako kontroler poruszania się silnika

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc z góry przepraszam jeśli coś opiszę nie tak. 

Od jakiegoś czasu testuje sobie kilka rozwiązań związanych z NE555, mniej lub bardziej skomplikowane operacje. 

Jest jedna rzecz, która nie wiem czy w ogóle jest możliwa. Prawdopodobnie przy użyciu dwóch NE555

Problem jest taki, chcę aby układ samoistnie poruszał silnik w prawo przez chwilę na małych obrotach następnie po 30 min ma się poruszyć w lewo też na chwilę i tak w kółko 

Czy jest to możliwe ? 

Pozdrawiam

@Hordi witam na forum 🙂 Zacznijmy od tego - co to za silnik? Zwykł DC, krokowy czy jakiś serwomechanizm? Jaki prąd pobiera, jakim napięciem jest zasilany?

• Lubię! 1

Dziękuję za zainteresowanie tematem @Treker,

Odpowiadając na pytanie, silnik DC 3V zwykły, zasilany napięciem 4,5V

Zastanawia mnie czy można stworzyć taki obwód który będzie działać w pętli,( którą wyżej bardziej szczegółowo opisałem 😄 ) do wyczerpania baterii albo kiedy ktoś przełączy guzik na off 

(edytowany)
23 minuty temu, Hordi napisał:

Zastanawia mnie czy można stworzyć taki obwód który będzie działać w pętli,( którą wyżej bardziej szczegółowo opisałem 😄 ) do wyczerpania baterii albo kiedy ktoś przełączy guzik na off 

Da się 😉 

IMHO i tak musisz zrobić mostek z tranzystorów, więc możesz wykorzystać jakiś układ NAND, by odwrócić polaryzację na podstawie wyjścia drugiego NE555.

Coś w tym stylu: https://tinyurl.com/2hhxep3q, układy NE555 zastąpiłem sygnałem PWM dla szybszego rysunku 😉 P.S. da się pewnie to jeszcze zoptymalizować do pojedynczego 4x2in

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1
4 godziny temu, H1M4W4R1 napisał:

Da się 😉 

IMHO i tak musisz zrobić mostek z tranzystorów, więc możesz wykorzystać jakiś układ NAND, by odwrócić polaryzację na podstawie wyjścia drugiego NE555.

Coś w tym stylu: https://tinyurl.com/2hhxep3q, układy NE555 zastąpiłem sygnałem PWM dla szybszego rysunku 😉 P.S. da się pewnie to jeszcze zoptymalizować do pojedynczego 4x2in

Cześć @H1M4W4R1,

Dzięki za odpowiedź, mniej więcej rozumiem co muszę wykonać ale tak dla pewności dołączam screen. 

Ciekawi mnie przede wszystkim wygląd tej cewki 

Pytanie na forum.png

17 godzin temu, Hordi napisał:

Ciekawi mnie przede wszystkim wygląd tej cewki 

Pewnie wygląda jak Twój silnik. 🙂  Bo gdzie na tym schemacie masz silnik?
Możesz też rozważyć gotowy mostek H, np: https://www.ti.com/lit/ds/symlink/l293.pdf 
Fajny projekt do nauki elektroniki: kultowy ne555, trochę NANDów, mostek i silnik...

• Lubię! 1

@pmochocki Dzięki za wszystkie sprostowania 😄

Zaciekawiony Twoim pomysłem odnośnie "mostka H", czyli l293X, osobiście rozglądałem się pośród l293D niemniej, czy trzeba do tego użyć adurino ? 

4 minuty temu, Hordi napisał:

Zaciekawiony Twoim pomysłem odnośnie "mostka H", czyli l293X, osobiście rozglądałem się pośród l293D 

Ale my mówimy o tym samym mostku - spójrz jeszcze raz na dokumentację, którą podesłałem:

image.thumb.png.eaee7d85aaed705800c89e30c2c93e27.png

6 minut temu, Hordi napisał:

czy trzeba do tego użyć adurino ? 

Nie trzeba. Można do tego użyć NE555, aby regulować obroty. Zwykłym przełącznikiem możesz terować kierunek, albo kolejny NE555. Jest dużo schematów w sieci, ale nie wklejam. NE555 i  L293D są dość tanie kup po 5 sztuk i dopiero jak spalisz po dwa, zerknij jak inni to robią. Największa frajda dojść samemu. Nawet jak coś będzie niedoskonałe, to tu na forum na pewno ktoś wytłumaczy dlaczego. I w ten sposób nauczysz się czegoś nowego. Lepsze to niż zrobienie gotowca bez świadomości po co jest 1/4 elementów. 

• Lubię! 2

@pmochocki

Dnia 8.12.2022 o 00:04, pmochocki napisał:

Ale my mówimy o tym samym mostku - spójrz jeszcze raz na dokumentację, którą podesłałem:

image.thumb.png.eaee7d85aaed705800c89e30c2c93e27.png

Nie trzeba. Można do tego użyć NE555, aby regulować obroty. Zwykłym przełącznikiem możesz terować kierunek, albo kolejny NE555. Jest dużo schematów w sieci, ale nie wklejam. NE555 i  L293D są dość tanie kup po 5 sztuk i dopiero jak spalisz po dwa, zerknij jak inni to robią. Największa frajda dojść samemu. Nawet jak coś będzie niedoskonałe, to tu na forum na pewno ktoś wytłumaczy dlaczego. I w ten sposób nauczysz się czegoś nowego. Lepsze to niż zrobienie gotowca bez świadomości po co jest 1/4 elementów. 

Znowu porobiłem parę testów, udało mi się nawet spalić jeden NE555 😄

Niemniej mam jeden problem, użyłem tego schematu "TEST.png" 

Oczekiwanym rezultatem jest zapalenie się diody minutę po tym jak został naciśnięty przycisk.

Stworzyłem samemu taki obwód ale w moim przypadku, dioda LED zapalała się od razu a po wciśnięciu przycisku po prostu świeciła jaśniej 

Czy znajoma jest dla was przyczyna takiego stanu rzeczy ? 

Dołączam zdjęcia

TEST.PNG

Obwód 1.jpg

Obwód 2.jpg

Obwód 3.jpg

(edytowany)
25 minut temu, Treker napisał:

@Hordi nie sprawdzałem całego układu, ale na schemacie, który zamieściłeś potencjometr ma 1 M, a u Ciebie jest to znacznie mniej.

Faktycznie, teraz ma to dużo sensu 😄 

Edytowano przez Hordi

@Hordi jak nie masz takiego pontencjometru to dla testu możesz dołożyć do tego, który masz po kilka rezystorów połączonych szeregowo. Nie wiem co tam największego masz pod ręką 😉

Dnia 10.12.2022 o 12:37, Treker napisał:

@Hordi jak nie masz takiego pontencjometru to dla testu możesz dołożyć do tego, który masz po kilka rezystorów połączonych szeregowo. Nie wiem co tam największego masz pod ręką 😉

Dzięki za poradę,

Ogólnie posiedziałem trochę samemu nad tym całym NE555 i udało mi się stworzyć timer który przez 3 minuty jest high a przez 4 sekundy low, 

Jak rozumiem dalej będę musiał użyć drugiego NE555 i bramek ?

11 godzin temu, Hordi napisał:

Jak rozumiem dalej będę musiał użyć drugiego NE555 i bramek ?

A przypomnij proszę jaki jest teraz cel projektu? Czy to nadal jest związane z głównym tematem, który dotyczył sterowania silników?

Dnia 15.12.2022 o 06:38, Treker napisał:

A przypomnij proszę jaki jest teraz cel projektu? Czy to nadal jest związane z głównym tematem, który dotyczył sterowania silników?

Wybacz późną odpowiedź. 

Celem projektu jest działający w pętli system aktywowania silnika 3V na 3 sekundy w odstępach od minuty do 30 min, jeszcze nie wiem ile minut musi być przerwy między działaniem silnika. Oczywiście raz ma działać w lewo a raz w prawo na zmianę

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...