Skocz do zawartości

stk500_getsync() attempt not in sync...

farmaceuta

Pomocna odpowiedź

Witam...mam problem jak powyżej..czyli nie mogę wgrać szkicu ani bootloadera bo wyskakuje mi ciągle błąd...mam już trzy płytki które tak mają, wszystko podczas testu z sim800l (podłączonym prawidło) ...dziś mi padło jeszcze Uno i tego już wogóle nie chce wykrywać...choć za pierwszym razem odmulilo się po około 10min. już mi brak sił do tego...testy trzeba robić a tu płytek już brakło 😕  sterowniki wgrane, kable/USB porty dobre...co mi poradzicie? (Nawet wgrałem stare idę i to samo)

@farmaceuta czy ten błąd pojawił się po wgraniu jakiegoś programu na płytkę? Coś do tych płytek jest jeszcze podłączone, czy to nowe i "gołe" UNO?

• Lubię! 1

1 godzinę temu, Treker napisał:

@farmaceuta czy ten błąd pojawił się po wgraniu jakiegoś programu na płytkę? Coś do tych płytek jest jeszcze podłączone, czy to nowe i "gołe" UNO?

Dwie płytki pro mini i jedna Uno...mam je od dawna i używałem bez problemu...problem taki że po pewnym czasie użytku z sim800 zaczyna wyskakiwać błąd jak wyżej (teraz SIM komunikuje się przez sprzętowy serial) ale po jakimś czasie płytki znów zaczynają działać, i podczas testu znów przestają...😕 SIM podpięty napewno prawidłowo...zauważyłem że jak odlacze zasilanie Ardu (a SIM zasilany) to diody na nim się lekko świecą...taka sama sytuacja na płytce stykowej i już gotowym PCB...

11 minut temu, farmaceuta napisał:

teraz SIM komunikuje się przez sprzętowy serial

11 minut temu, farmaceuta napisał:

zauważyłem że jak odlacze zasilanie Ardu (a SIM zasilany) to diody na nim się lekko świecą

Normalka - musisz odłączyć SIM bo Ardu dostaje jakieś lewe napięcie i nie pracuje prawidłowo. Kiedyś miałem ten problem przy jakimś robocie (nawet o tym pisałem).

• Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Tak, tylko jak już Ardu zaczyna świrować to odłączenie nic nie daje... goła płytka też swiruje😕 

4 minuty temu, ethanak napisał:

bo Ardu dostaje jakieś lewe napięcie i nie pracuje prawidłowo. 

Problem występuje chyba przy podpiętej masie i tx Ardu...a może by tak dać jakiś mały kondensator w szereg na tx/rx? żeby tylko przepuszczać sygnały...jak pisze bzdety to sory...

12 minut temu, ethanak napisał:

Nie będę się kłócić po to nieładnie.

To co ja mam zrobić z tymi modułami bo to one na 99 procent psują Arduina...😕 

10 minut temu, ethanak napisał:

Wyłączać w czasie programowania?

Ja to wiem😉 inaczej się wgrać nie da...ale to nic nie daje, za którymś razem płytka przestaje reagować, mimo że na serialu nic niema(wypięte kable od SIM)

Jak musisz odłączać na czas programowania to znaczy używasz sprzętowego UART, sprzętowy UART w UNO/NANO jest podłączony do modułu USB/UART, nie można łączyć w UART na jedna linię 3 urządzeń. Na jednej linii masz dwa nadajniki, jeden stara się ustawić 1, drugi 0, to zwykłe zwarcie. Jakbyś chciał tylko podsłuchać i włączył dwa odbiorniki to już nie powinno szkodzić. Raczej pada konwerter UART na płytce UNO.

Choć na UNO powinny  być rezystory 1k między konwerterem a Atmegą, może to klon i ich nie ma, dzięki takiemu 1k nie ma zwarcia, ale sygnał jest słabszy.

Użyj softowego UART, a jak Ci zależy na sprzętowym to użyj Leonardo, MICRO, MEGA. 

W PRO MINI nie powinno być tego problemu, jeśli odłączasz zewnętrzny konwerter.

• Lubię! 1

2 minuty temu, kaczakat napisał:

nie można łączyć w UART na jedna linię 3 urządzeń. 

Ja łącze dwa...czyli jeden sim800 i Ardu (tylko do podglądu na monitorze czy moje AT wychodzą do sim'a) drugi sim800 jest na SoftwareSerial, bo dwa na SoftwareSerial się gryzły niemiłosiernie...stąd decyzja o użycie sprzętowego uarta...dziwna sprawa z tymi błędami...🤔 Na czas programowania oczywiście odłączam moduł, aż tu zaczyna wyskakiwać błąd mimo że pod uarta sprzętowy nie jest nic podpięte (na czas programowania...)

(edytowany)

Pomimo że sim800 jest odłączony od uart a nadal zasilany to może być tak że zakłóca całość, najlepiej wrzuć zdjęcie jak to masz podłączone 

EDIT Oops, ta porada już była. 🤔

Edytowano przez _LM_

Jeśli masz sprawny usb asp czy tam stk500 to sprawdź jeszcze fusebity, być może jakimś trafem one się przestawiają - mi się nigdy to nie przytrafiło ale kij wie co tam masz za podróbki. 

(edytowany)

IMAG0680.thumb.jpg.be12d99fc6cec7713ba70c6faa84db75.jpg

IMAG0681.thumb.jpg.ba8ee13de74af11ba9b29a077cbbf58a.jpg

Moduły i zasilanie mam na PCB...PCB dobre i podłączenie też dobre (na stykowej Ardu też szalało) dwa pro mini jak na razie nie chcą działać...Uno się "naprawiło" ale wiem że przy testach znów się zwiesi...to się dzieje coś z atmega8 raczej, bo jak działa normalnie to boota też mogę wypalić, a jak zaczyna świrować to nie da się zrobić nic bo błędami sypie...brak mi już słów do tego...😕 

Edit..opisy na PCB wskazują piny które mają być podpięte z Ardu...więc nie na krzyż...(na krzyż są na PCB zrobione)

Edytowano przez farmaceuta