Skocz do zawartości

BLE sniffer/czujnik obecności bez WiFi - komunikacja po kablu ok. 40metrów

pyta

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Nie wiem gdzie lepiej temat pasuje, czy do zupełnie zieloni, czy tutaj. 

Problem: Komunikacja z ESP32 kablem. WiFi jest kompletnie bezużyteczne w tym przypadku. ESP32 lub inny "odbiornik BLE" ma być około 40 metrów od miejsca gdzie mogę zacząć pobierać sygnał.

Cel: Zbieranie informacji/rozpoznawanie osób/urządzeń przy wejściu do budynku - MAC addressów urządzeń - telefony, zegarki itp. (Może coś jeszcze - jestem otwarty na sugestie - jedynie o zczytywaniu MAC addresów wiem). Odbiór tych danych i analiza w esphome/homeassistant. Przy czym serwer esphome jest właśnie na drugim końcu tego długiego kabla.

Najprościej byłoby użyć bluetooth_proxy z esphome - ale - tu niestety wiem wyłącznie o komunikacji przez wifi - nie znam sposobu komunikacji kablem w esphome. Nie ograniczam się wyłącznie do esphome, aczkolwiek esphome jest jedynym ekosystemem jaki poznałem.

Czytałem o RX/TX, UART, I2C, SPI i MOSI. Chyba to ostatnie zainteresowało mnie najbardziej. Niestety nie wiem jak sprawdzą się to w przypadku stałej komunikacji.

Nie wiem nawet który z tych interfejsów będzie w stanie przesyłać sporą ilość danych w miare pewnie i stabilnie. Piszę o tym, bo tych urządzeń w pobliżu sensora przewija się dużo. Whitelista na ESP nie wchodzi w grę, bo musiałbym często przeprogramowywać końcowe urządzenie.

Zatem - szukam sposobu połączenia kablem zdalnego "odbiornika BLE" z serwerem esphome (lub jakimś urządzeniem pośrednim).

Piszę o "odbiorniku BLE" bo może jest coś lepszego niż ESP32 zwłaszcza, że wifi jest tutaj kompletnie nieużyeczne.

Możliwość programowania przez jakąś formę połączenia serial/COM byłaby udogodnieniem, ale nie jest to super istotne teraz.

Z lenistwa myślałem o czymś podobnym do https://nettigo.pl/products/modul-olimex-esp32-poe?gclid=CjwKCAiAjPyfBhBMEiwAB2CCIue-4ZbE7X-tKiZF1R1Eb2rw6E5akVNoVeeVfGn-DVEPuT_sXmGUpxoCoB0QAvD_BwE niemniej tutaj pozostaje problem ewentualnego kolejnego programowania - bo przez LAN chyba się ne uda?

Do tego nie wiem jak ze wsparciem esphome. Kiedyś próbowałem się tym zainteresować i nie wyglądało to jakoś super obiecująco.

No i na koniec - troche drogie jak na prototyp ogólno dostępnego urządzenia które być może zostać skradzione.

Będę zobowiązany za wszelkie sugestie...

Pozdrawiam,

P.

1 godzinę temu, pyta napisał:

Czytałem o RX/TX, UART, I2C, SPI i MOSI. Chyba to ostatnie zainteresowało mnie najbardziej. Niestety nie wiem jak sprawdzą się to w przypadku stałej komunikacji.

40m? Większość "odpada"... Nawet USB nie da sobie rady bez wzmacniaczy. Potrzeba sygnału różnicowego z dość dobrym balansem... Więc RS422/RS485 albo ETH... 

SPI zwykle daje radę do CLK/4 (dla ESP to m/w 80Mbps), UART do 10Mbps, I2C 1Mbps... Więc zależy jak dużo danych chcesz przekazywać. Chociaż IMHO wszystko powinno wystarczyć, bo ilość danych raczej nie będzie aż tak powalająca... 

Osobiście wybrałbym SPI wraz z transceiverami MAX485 na każdej z linii... Dają radę do m/w 800m... Na 40m powinno się obyć bez balansowania danych. To nie jest tak wrażliwe jak sygnał radiowy...

• Lubię! 1

2 godziny temu, pyta napisał:

MAC addressów urządzeń

to i tak będą losowe adresy, przynajmniej dla BT, a już BLE w ogóle. No i w sumie jakieś urządzenie, jak sam mówisz, które może zostać skradzione, w przestrzeni publicznej.

Edytowano przez matsobdev
  • Lubię! 1

(edytowany)

Dziekuje za Wasze odpowiedzi 🙂

Od razu zaznaczam, ze z tych losowych adresow chce wyłuskać max ok 5 MAC adresów urządzeń domowników...

8 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

40m? Większość "odpada"... Nawet USB nie da sobie rady bez wzmacniaczy. Potrzeba sygnału różnicowego z dość dobrym balansem... Więc RS422/RS485 albo ETH... 

SPI zwykle daje radę do CLK/4 (dla ESP to m/w 80Mbps), UART do 10Mbps, I2C 1Mbps... Więc zależy jak dużo danych chcesz przekazywać. Chociaż IMHO wszystko powinno wystarczyć, bo ilość danych raczej nie będzie aż tak powalająca... 

Osobiście wybrałbym SPI wraz z transceiverami MAX485 na każdej z linii... Dają radę do m/w 800m... Na 40m powinno się obyć bez balansowania danych. To nie jest tak wrażliwe jak sygnał radiowy...

Odnośnie tych 40m...

Teraz zmierzyłem to ponownie , i widzę że przestrzeliłem dwurktonie.

Odległość to jakieś 15-20 metrów max.

Myślę, że i tak okaże się mniej - liczę z nadwyżką.

Dziękuję za hint z RS485.

Ale pozostaje pytanie... który z tych interfejsów będzie najłatwiejszy w implementacji w esphome. W którą stronę iść?

Edytowano przez pyta
  • Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

13 godzin temu, pyta napisał:

Od razu zaznaczam, ze z tych losowych adresow chce wyłuskać max ok 5 MAC adresów urządzeń domowników...

No one mogą też być losowe. Nie losowe - znajomi, listonosz itd, tylko słuchawki, telefon zmienia co jakiś czas swój adres.

• Lubię! 1

image.thumb.png.9f318e1bac60137e907d0913c7120d2a.png

Książka "Intro to Bluetooth Low Energy" autorstwa Mohammada Afaneha potwierdza to co mówi @matsobdev. Podobnie jak wiele innych publikacji, których nie mam akurat pod reką.

Nadal pomysł może zadziałać, ale będziesz musiał mieć IRK.

Edytowano przez pmochocki
  • Lubię! 2

Ciekawa pozycja na start w uczciwej cenie 😄 Ja tam lecę na żywioł, porównuję przykłady, coś tam doczytam (flagi, bajty ustawień) i jakoś się udaje, ale dokumentacja stosu jest niezastąpiona, choć i taka ściąga i dokumentacja się uzupełnią - przynajmniej wie się, czego się nie wie i można to poszukać.

• Lubię! 2

Specyfikacja ma ponad 3000 stron, ale jest podzielona dość intuicyjnie. Ponadto jest dość precyzyjna. Na wzór dokumentacji IEEE jest nawet rozdział o prawidłowym "wording'u". 

Screenshot_20230303_230257.thumb.jpg.11de5f0ca82f40eb0c919a71c04d91e1.jpg

Nie ma szans, aby ktoś kto zajmuje się BLE hobbitycznie przeczytał to od deski do deski. Jednak warto mieć ja pod ręką. Przydaje się. 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.