Skocz do zawartości

Termostat z jednym czujnikiem ds18 i Suplą

Pomocna odpowiedź

1 godzinę temu, SOYER napisał:

Nie mam w kodzie metody na sytuację awaryjną, jeśli będzie kłopot z czujnikiem to temp. wyniesie -127, czyli niżej od temp włączenia, przekaźnik sie wyłączy.

Czyli masz tylko nie wiesz że masz 🙂

(edytowany)

Biblioteka powinna zwrócić jakąś wartość kiedy jest błąd na magistrali. No nie wiem czy - 127 jest kodem błędu czy przypadkiem. Z resztą łatwo to sprawdzić robiąc np zwarcie na 1wire czy kod błędu będzie ten sam?

Aha i żeby nie było że się czepiam. Z doświadczenia z tymi czujkami w obudowie wiem że lubią nawalić ot tak bez przyczyny. 

Edytowano przez _LM_
3 godziny temu, _LM_ napisał:

doświadczenia z tymi czujkami w obudowie wiem że lubią nawalić ot tak bez przyczyny. 

Widzisz, a u mnie chodzą już z 4-5 lat bezawaryjnie, z 15szt, z czego dwa z nich wystawione na wszystko o najgorsze, jeden wysoko na kominie, drugi tuż przy ziemi.

(edytowany)

Przecież na Supli masz gotowy soft termostat który pracuje bez wifi w przypadku braku wifi żeby nic nie narobiło i innych zabezpieczeniach programowych. Też jest na wyświetlaczu oparty o OLED 1.54 lub 0.96 całą. 

Edytowano przez Brendy
(edytowany)

Nie chciałem OLED, bo kolega chciał w miarę duży, czytelny w.yświetlacz.

Mój też może pracować bez wifi i przy jego braku "nic nie narobi".

Tamten soft ma mnóstwo ustawień systemu nie potrzebnych w tym projekcie który będzie pracował w określonym z góry miejscu. 

Funkcjonalność obu, z punktu widzenia wykonywanej pracy, jest taka sama.

Frajda z nauki nowych rzeczy, znacznie większa od kopiuj wklej.

Edytowano przez SOYER
  • 8 miesiące później...
Dnia 14.03.2023 o 09:36, SOYER napisał:

Ja dużo współpracuję z @ethanak, nie mogę być obrażalski😂🤣😂.

Nie mam w kodzie metody na sytuację awaryjną, jeśli będzie kłopot z czujnikiem to temp. wyniesie -127, czyli niżej od temp włączenia, przekaźnik sie wyłączy.

Coś więcej mam zrobić?

Sorry za odgrzebanie tematu ... ale buduje podobne urządzenie i nie zgodzę się tu z tym że w przypadku kotła jest to bezpieczne.

Jeśli już to powinno być odwrotnie. Nie znam instalacji wiec nie określę procentowo zagrożenia ale...

Jeśli w kotle jest opał, czujnik ulega awarii, odczyt wynosi -127st gdzie w rzeczywistości jest 70st, odcina obieg wody.  Odbiór ciepła robi się znikomy i kocioł zaczyna się gotować. W przypadkach kotłów jest to tak, że jeśli jest awaria zgłoszona to załączany jest odbiór wszystkimi drogami jakie istnieją (pompy obiegowe i CWU), natomiast zamykany jest dostęp tlenu (jeśli istnieje) lub podsyp paliwa jeśli układ palnikowy. Do tego stosuje się obwody sterowane termikiem bimetalicznym na 90 (95st). Ogólnie też stosuje się zabezpieczenia gazowo-mechaniczne ale to już inna bajka. 

Oczywiście masz rację. Takie urządzenia mogą być źródłem dużych problemów i trzeba wiedzieć co się robi👍.

To konkretne urządzenie do otwierania zaworu zamówił u mnie łebski kolega który wie co robi. Z tego co pamiętam miało mu to otwierać jakiś dodatkowy obieg dopiero po rozgrzaniu pieca.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...