SOYER Napisano Marzec 13, 2023 Udostępnij Napisano Marzec 13, 2023 Cześć, krótki filmik z termostatem na Supli, trochę na około jak to przy Supli, ale działa. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Marzec 13, 2023 Udostępnij Marzec 13, 2023 Co się stanie kiedy czujnik temperatury nawali? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Marzec 13, 2023 Autor tematu Udostępnij Marzec 13, 2023 (edytowany) To samo, co kiedy nawali esp, zasilacz, przekaźnik, przetwornica. Urządzenie przestanie spełniać swoją funkcję. Co dokładnie masz na myśli? Edytowano Marzec 13, 2023 przez SOYER Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Marzec 13, 2023 Udostępnij Marzec 13, 2023 1 minutę temu, SOYER napisał: Co dokładnie masz na myśli? Powiedzmy że termostat załączył grzałkę w bojlerze i w tym momencie DS ulega awarii. Chodzi o to jak to urządzenie zareaguje w takiej sytuacji. To nie to samo co uszkodzenie zasilacza i wyłączenie wszystkiego. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
matsobdev Marzec 14, 2023 Udostępnij Marzec 14, 2023 Zależy jaka biblioteka, ale uszkodzony, albo brak w ogóle, może pokazywać -127. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Marzec 14, 2023 Autor tematu Udostępnij Marzec 14, 2023 7 godzin temu, _LM_ napisał: Powiedzmy że termostat załączył grzałkę w bojlerze i w tym momencie DS ulega awarii. Chodzi o to jak to urządzenie zareaguje w takiej sytuacji. To nie to samo co uszkodzenie zasilacza i wyłączenie wszystkiego. Tak, może się tak wydarzyć, ale groźniejsza sytuacja jest z przekaźnikiem, może się zespawać w pozycji ON. Tego raczej nie można obejść programistycznie, trzeba by drugi przekaźnik sprawdzający pierwszy. Dlatego to jest prosty sterownik do pompy CO, nie bawię się rzeczami które po awarii mogą spowodować szkody. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Marzec 14, 2023 Udostępnij Marzec 14, 2023 Ok, a jakiś source tego termostatu? Ciekawi mnie w jaki sposób supla pozwala na obsługę lcd. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Marzec 14, 2023 Autor tematu Udostępnij Marzec 14, 2023 6 minut temu, _LM_ napisał: Ciekawi mnie w jaki sposób supla pozwala na obsługę lcd Nie rozumiem pytania, dlaczego Supla miałaby pozwalać lub nie na wyświetlacz? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Marzec 14, 2023 Udostępnij Marzec 14, 2023 To jest z tego ich generatora, kreatora? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Marzec 14, 2023 Autor tematu Udostępnij Marzec 14, 2023 Nie, to mój szkic. Na tym generatorze nie zrobiłbym takiej logiki i tylu różnych ekranów. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Marzec 14, 2023 Udostępnij Marzec 14, 2023 2 godziny temu, SOYER napisał: Tak, może się tak wydarzyć, Rozumiem, że jest to sytuacja co prawda awaryjna, ale przewidziana i sposób postępowania w przypadku jej wystąpienia jest ładnie zakodowany w programie? 😉 Powiedz że mam rację, no proszę... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Marzec 14, 2023 Udostępnij Marzec 14, 2023 Do tego właśnie dążyłem w pytaniach na okrętkę 😉 @SOYER po prostu: odłączasz czujnik i przekaźnik ma się wyłączyć a urządzenie zasygnalizować usterkę. I nie obrażaj się czasem Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Marzec 14, 2023 Autor tematu Udostępnij Marzec 14, 2023 Ja dużo współpracuję z @ethanak, nie mogę być obrażalski😂🤣😂. Nie mam w kodzie metody na sytuację awaryjną, jeśli będzie kłopot z czujnikiem to temp. wyniesie -127, czyli niżej od temp włączenia, przekaźnik sie wyłączy. Coś więcej mam zrobić? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matsobdev Marzec 14, 2023 Udostępnij Marzec 14, 2023 3 godziny temu, SOYER napisał: groźniejsza sytuacja jest z przekaźnikiem, może się zespawać w pozycji ON Dwa przekaźniki w szeregu, jeden na pusto (ale i tak będzie iskrzenie, bo tlenki jakieś musi przepalić na powierzchni styków - w końcu przekaźnik ma oznaczony minimalny prąd zadziałania) załączany przed tym głównym, to zminimalizuje, ale nie wykluczy - zawsze dwa mogą zrobić to samo i większe straty. A można drugi przekaźnik równolegle, ale do gniazdka 😄 Zawsze wyłączy bezpiecznik, ale na poważnie jakiś "bezpiecznik" sterowany. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Marzec 14, 2023 Udostępnij Marzec 14, 2023 Bez przesady z tymi dublowanymi przekaźnikami, nie popadajmy w skrajności. Jeśli ma to sterować dużymi obciążeniami to albo stycznik albo SSR. A do pompki zwykły przekaźnik lub triak wystarczy Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »