Skocz do zawartości

at89s8253 i czujniki CNY70

qnrad

Pomocna odpowiedź

Witam!

Jestem nowy na forum. Pisze ponieważ mam problem. Zrobiłem czujnik do robota typu Line follower z 3 CNY70 zgodnie ze schematem z tego tematu:

https://www.forbot.pl/forum/topics20/przepis-na-robota-w-pelni-programowalny-line-follower-vt2356.htm

Nie wiem czemu ale te czujniki chyba nie działają z moim mikrokontrolerem bo w ogóle nie reaguje na linie. Nie wiem co zrobić🙁 jest to mój pierwszy robot i w ogóle pierwsza zabawa z mikrokontrolerami więc proszę o wyrozumiałość😉

Pozdrawiam.

Tak. Mikrokontroler może sterować silniczkami za pomocą mostka i w ogóle prawie wszystko działa. Oprócz tego nieszczęsnego widzenia lini:/

Nie mogę otworzyć schematu z postu Nawyka, i nie wiem jak u niego są podłączone czujniki, podejrzewam, że pod ADC. Twój mikrokontroler nie posiada przetwornika ADC.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Sprawdziłem testowy program z postu Nawyka i jest tak jak myślałem, w jego robocie czujniki są podłączone pod przetwornik ADC, u ciebie go nie ma. Mógłbyś podłączyć czujniki przez komparatory, albo spróbować napisać program na zasadzie stanów logicznych z czujników 0 i 1, ale nie wiem czy to by działało dobrze. Najszybciej byłoby chyba wymienić mikrokontroler na taki jak w temacie Nawyka czyli ATmega8.

hmm a co rozumiesz przez "spróbować napisać program na zasadzie stanów logicznych z czujników 0 i 1"? Piszę w C. Jakby to miało wyglądać w tym języku? 3 czujniki mam podłączone do pinów P1_0, P1_1, P1_2.

Nie znam C, chodzi o to, że czujnik oprócz zmiany napięcia ma logiczne 0 na białym, 1 logiczną na czarnym (lub na odwrót), więc sprawdzasz w programie czy na tych pinach jest 1 czy 0 logiczna.

jak podłączasz czujniki bez komparatorów przez zwykłe wejścia to zmierz sobie miernikiem napięcie, jak przekroczysz 60% VCC to powinna pojawić się jedynka.

To jak masz napięcie powyżej 60% i poniżej 30% to powinno być 1 i 0. Jeżeli czasami zaskakuje jakoś, to spróbuj dać na wyjścia wolne diody sygnalizacyjne czy jak tam sobie odróżniasz czy zaskakuje, i sprawdź jak bardzo biała musi być biel a czarna czerń żeby działało, nawet w ten prymitywny sposób czujnik powinien odróżnić, czy jest ustawiony na jasnym świetle czy w piwnicy na węglu leży.

Sprawdzałem wcześniej na diodach czy to w ogóle działa i diody pokazują, że czujniki rozróżniają czerni i biel. Tylko mikrokontroler nie bardzo:/

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.