Skocz do zawartości

Arduino nano rozłączanie od zasilania w losowy sposób podczas pracy z servem

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,t

mam problem związany z arduino nano, mianowicie po podłączeniu serva (TowerPro MG995) i uruchomieniu podstawowych programów testowych servo nie działa poprawnie (zgodnie z wgranym programem). Płytka zasilana jest z USB i po wykonaniu pracy serva słychać dzwięk rozłączenia USB na komputerze. Nie wiem w czym może być problem jakieś sugestie? 

@Konrad520 witam na forum 🙂 Serwomechanizm pobiera zbyt duży prąd, abyś mógł zasilać płytkę i serwo z USB. Musisz podłączyć mocniejsze zasilanie - najlepiej z osobnym stabilizatorem (lub przetwornicą) dla serwa.

Okej miało by to sens, dzięki za podpowiedz 😉. Wracając do samego nano (pierwszy raz mam styczność) to szukając rozwiązania po jakiś filmikach zobaczyłem że niektórzy wybierali opcje z narzędzi programatora i wybierali któryś z nich. Sam też zaznaczyłem jak na filmiku a teraz nie wiem jak to odznaczyć 😔 i pojawiły się problemy z przesłaniem podstawowego kodu np. blink na płykę. Da się jakoś odznaczyć wybór programatora w arudino IDE lub ewentualnie jaki powinienem wybrać przy przesyłaniu kodu na płytkę nano (klona). 

image.thumb.png.43c91e8cb4da45ae6469b381b3e814fa.png

8 godzin temu, Konrad520 napisał:

Da się jakoś odznaczyć wybór programatora w arudino IDE

Po co? Przecież w IDE masz dwie możliwości: "Wgraj" albo "Wgraj używając programatora". Jeśli masz problem z wgraniem a płytka jest sprawna, to z reguły jest to kwestia wybrania złego procesora (typowe właśnie dla Nano).

Faktycznie są dwie opcje wgrywania, a co do wybierania procesora to gdzie szukać informacji jaki mam wybrać? I czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy płytka jest sprawna?

avrdude: ser_open(): can't open device "\\.\COM4": Odmowa dost�pu.

Failed uploading: uploading error: exit status 1

Po zmianie procesora takie błędy, może coś z usb jest uszkodzone?

41 minut temu, Konrad520 napisał:

can't open device "\\.\COM4": Odmowa dost�pu.

Czy jakiś inny program nie używa w tym samym czasie tego portu?

Zresetowanie Windows może pomóc.

Na pokazanym obrazku masz nieaktywną opcję wyboru portu COM, tak jakby Arduino było niepodłączone lub niewykryte prawidłowo jako port COM. 

Może nie przeżyło zabaw z serwem. Wejdź w manager urządzeń WIN i sprawdź, czy pojawia się port COM i czy nie ma przy nim jakiś ostrzeżeń.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...