Skocz do zawartości

Esp32 nie wyświetla się port

andzik

Pomocna odpowiedź

@andzik witam na forum 🙂 Warto zacząć od najprostszych rozwiązań, bo często problem leży właśnie tam, czyli... w złym przewodzeni USB. Przetestuj płytkę z innymi przewodami.

Dnia 29.04.2023 o 21:04, andzik napisał:

Witam jest  problem ponieważ mam płytkę ESP32 i nie widzi jej mój komputer a sterowniki są wgrane razem z programem macie jakiś pomysł jak to ugryźć żeby widziało port ?

Może to akurat nie te sterowniki...ESP ma kilka różnych typów płytek z różnymi ttl

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

ESP32 działa poprawnie. Teraz mam problem z wyświetlaczem LCD 16x2 , po podpięciu  LCD wygrałam bibliotekę liquid crystal I2C i wyświetlacz nie komunikuje się z ESP32

8 minut temu, andzik napisał:

ESP32 działa poprawnie. Teraz mam problem z wyświetlaczem LCD 16x2 , po podpięciu  LCD wygrałam bibliotekę liquid crystal I2C i wyświetlacz nie komunikuje się z ESP32

Pokaż kod...twój lcd ma sterownik i2c?

W komunikacie masz wyjaśnienie, biblioteka jest przeznaczona do AVR, czyli zwykłych płytek Arduino z uC Atmega, może nie działać z ESP32.

Gdzie się nie obrócisz trafiasz na ścianę nie do przejścia bo masz za mała wiedzę, poczytaj jakieś tutoriale, użyj proponowanych tam bibliotek, pooglądaj jakieś filmy na Youtube w temacie, zwiększ swoje zasoby.

Arduino też nie wgrywa domyślnie sterowników do płytek nietypowych z mostkami USB-UART opartymi na CH34x, cp2102, FTDI, czasami WIN sobie je sam znajdzie i zainstaluje, czasami trzeba sobie ściągnąć odpowiednie i samemu zainstalować.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.