Skocz do zawartości

Jakie pakiety - typ

feriar

Pomocna odpowiedź

Witam,
ostatnio patrzę za pakietami i nie wiem jaki będzie dobry ;\ więc on będzie służyć do platformy 4WD gdzie silnikami będą przerobione 4x serwa Conrad es-030 top line i będą 2 mostki. nie chodzi mi o pojemność tylko o typ: li pol nimh itp. mam nadzieję że pomożecie 🙄

Ni-xx nie mają sensu w 'małej' robotyce - są ciężkie. Li-Ion są ok jeśli chcesz pobierać małe prądy i mieć dużą pojemność, a li-po potrafią oddać duże prądy przy sensownej pojemności i bardzo niskiej wadze.

Tak na prawdę zależy wszystko od tego jak długo ma ta platforma działać i jaki będzie pobór prądu. Proponowałbym na pewno li-pol 2 cele czyli 7,4V o jakiejś sensownej pojemności czyli około 1,5Ah. Nie zapomnij o ładowarce jakiejś do tego i lepiej żeby to nie była jakaś samoróbka 🙂

Li-Fe bardzo dobre akumulatory, prawie stałe napięcie podczas rozładowywania, przeładowanie i całkowite rozładowane nic im nie robią, długa żywotność.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ni-xx nie mają sensu w 'małej' robotyce - są ciężkie. Li-Ion są ok jeśli chcesz pobierać małe prądy i mieć dużą pojemność, a li-po potrafią oddać duże prądy przy sensownej pojemności i bardzo niskiej wadze.

Tylko przy dwóch ostatnich należy stosować układy kontrolujące napięcie - nie może zejść poniżej krytycznego (określonego przez projektantów pakietu). Podobnie sprawa nieco się komplikuje z ładowaniem, przy czym w przypadku LiPo wystarczy prosta aplikacja czy nawet gotowa ładowarka za <30zł.

przy czym w przypadku LiPo wystarczy prosta aplikacja

Rozumiem, że masz na myśli np. 2x LM317? Do Li-Ion też się nada, nie tylko do Li-Po 🙂 Chyba, że to taki skrót myślowy 🙂 No i prawdę mówiąc, przy Ni-xx też chyba trzeba stosować monitoring napięcia.

ok, załuszmy, że mam pakiet li-po 7,2V 1,6 mAh

od rezi_36 http://allegro.pl/item1166612199_akumulator_lipo_1600mah_7_4v_20c_2s1p_okazja.html

monitor napięcia

od boe5 http://allegro.pl/item1156683525, witam na forum!_monitor_napiecia_do_lipol_lipo_2_3s.html

tylko właśnie nie wiem jaka ładowarka bo w te klocki troszkę słaby jestem

Pierwsza-lepsza ładowarka do lipolków, najtańsza. Ja posiadam turnigy, ale esky również masowo produkuje takie:

(sprzedający oktawio, tytuł: Ładowarka firmy Esky do 2-3 Cell Li-Pol)

http://allegro.pl/item1158015302_ladowarka_firmy_esky_do_2_3_cell_li_pol.html

I taka ci w zupełności wystarczy, jeśli chcesz ładować pakiety złożone z 2-3 ogniw li-po/li-ion.

ps.

załuszmy

😉

to takie troszkę dziwne pytanie a co tam:

jak się tym ładuje ? podłącza się do gniazdka i się "nabija" na maksa potem podłączam "krokodylki" do aku? BoBBy, wtajmnicz mnie 😉

Nie, do wtyczki, w której akurat na tamtych zdjęciach są krokodylki podłączasz źródło prądu ~12V (11-15V - zasilacz), a do tych małych, białych gniazdek podłączasz przewód do balancera, wychodzący z pakietu. I się ładuje, a jak się naładuje, to się odłącza. Ot, cała filozofia, zawarta w instrukcji.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.