miro88 Napisano Lipiec 9, 2023 Udostępnij Napisano Lipiec 9, 2023 Czy może mi ktoś "łopatologicznie" wytlumaczyć co zrobić, aby płytka Pico działała w Arduino IDE? W tej chwili wygląda to tak: - z menedżera wgrałem Raspberry Pi Pico/Rp 2040 - mam zainstalowanego Pythona 3.11 - płytka jest widoczna w programie: Gdy przesyłam blinka wyskakuje następujący komunikat: Cytat Fatal Python error: initfsencoding: unable to load the file system codec ModuleNotFoundError: No module named 'encodings' Current thread 0x0000375c (most recent call first): exit status 0xc0000409 Compilation error: exit status 0xc0000409 Pomożecie? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Lipiec 9, 2023 Udostępnij Lipiec 9, 2023 Nie znam Ardu na Pico, inne dostarczają swoje wersje Pythona. Próbowałeś może do Pythona doinstalować brakujący moduł? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
miro88 Lipiec 9, 2023 Autor tematu Udostępnij Lipiec 9, 2023 Niestety nie. A o jaki moduł chodzi? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Lipiec 9, 2023 Udostępnij Lipiec 9, 2023 Też nie wiem, ale sprobowałbym przeczytać komunikat błędu i na tej podstawie stwierdzić czego mu brakuje. BTW do Pico jest świetny SDK do C/C++... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
H1M4W4R1 Lipiec 9, 2023 Udostępnij Lipiec 9, 2023 7 minut temu, ethanak napisał: BTW do Pico jest świetny SDK do C/C++... Ardu też ma SDK do Pico w C/C++... używanie Pythona do mikrokontrolerów powinno być zbrodnią wojenną... Kilka razy wolniejszy, więcej kodu i mniejsza dostępność bibliotek... O braku klamr nie wspominając... Prawdopodobnie brakuje jakiegoś package'a na pip'ie... 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Lipiec 9, 2023 Udostępnij Lipiec 9, 2023 Ogólnie wynalazca Mikrego Pytonga powinien się smażyć w piekle! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
miro88 Lipiec 9, 2023 Autor tematu Udostępnij Lipiec 9, 2023 Czy wobec tego powinienem działać wg ponizszego linku? https://forbot.pl/forum/topic/19701-raspberry-pi-pico-podstawy-dla-zielonych/#comment-160838 Z tego co widzę instalacja na Linuxie jest o wiele łatwiejsza. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matsobdev Lipiec 9, 2023 Udostępnij Lipiec 9, 2023 Generalnie jest łatwe i tu i tam, jak nie potrzeba VSCode czy OpenOCD, od 1.5.0 nie potrzeba natywnego kompilatora, ale jest instalator na Windowsa - w najnowszej wersji tutaj. Nie wiem jak działa, nie używałem, ręcznie robiłem, ale innym działa. Na Arduino IDE są dwie wersej. Jedna nieoficjalna bazująca na SDK i ta druga 😄 Tutaj ten Python nie miał nic wspólnego z MP jak mniemam. Po prostu SDK używa gdzieniegdzie Pythona i coś nie styka (nie bać się, szukać komunikatów błędów, inni też pewnie je mieli) - też nie próbowałem Ardu tutaj. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rysin 16 lipca Udostępnij 16 lipca Próbowałem płytkę z RP2040 programować w Circuit Pythonie bo łatwo, ale zonk. Nastąpiła blokada pliku code.py. Plik się wyświetlał, ale każda próba zapisu czy odczytu kończyła się błędem odczytu/zapisu. Wszystkie pliki obok otwierały się bez problemu, a code.py nie dało się ruszyć. Wymiana oprogramowanie nic nie pomagała. Po powrocie to samo. Teraz programuję w Arduino IDE i nie ma problemu. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »