Skocz do zawartości

Raspberry Pi Pico - podstawy dla zielonych

H1M4W4R1

Pomocna odpowiedź

Drobna uwaga: rozumiem że doskonale potrafisz poruszać się w środowiskach multicore i semafor jest dla Ciebie czymś naturalnym, ale dla początkujących może być nieco trudny do zrozumienia. Poza tym w większości przypadków można z powodzeniem użyć critical_section czy mutexów. Nie lepiej zacząć od tego?

I ciekawostka: u mnie (Ubuntu 20.04) Pico Project Generator uruchomiony z GUI odwrotnie reaguje na checkboxy "Console over UART" i "Console over USB". W razie czego warto sprawdzić, czy prawidłowo zostały wygenerowane wpisy w CMakeLists.txt, dokładniej chodzi o linijki pico_enable_stdio_uart i pico_enable_stdio_usb.

3 godziny temu, ethanak napisał:

Drobna uwaga: rozumiem że doskonale potrafisz poruszać się w środowiskach multicore i semafor jest dla Ciebie czymś naturalnym, ale dla początkujących może być nieco trudny do zrozumienia.

A czy chciałbyś łowić ryby wędką kiedy płynąłbyś kutrem? 😉 To jest bardziej "crash course" - jak ktoś czegoś nie rozumie to zawsze może dopytać - wiem, że w pisaniu kursów demonem nie jestem i coś mogę pominąć. Osobiście nigdy nie korzystałem z mutexów i prawdopodobnie nie będę (o ile nie będę tego potrzebował w jakimś dziwacznym programie), ale mam kilka lat doświadczenia z je[cenzura]m się z multicore w Unity... 😄

Ogólnie system semaforów jest stosowany praktycznie w każdym programie obsługującym wiele rdzeni (czasem zamiast semaforów są zmienne i semafory są asynchroniczne, ale tego wolałem nie poruszać, bo używanie jednej zmiennej na wielu rdzeniach to temat dużo bardziej skomplikowany niż semafory i bardzo łatwo coś zepsuć...). 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

20 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Osobiście nigdy nie korzystałem z mutexów

Nie chciałbym być źle zrozumiany, ale jeśli czegoś nie używasz (np. z tego powodu bo nie) to nie jest powód aby twierdzić, że jest to złe. Szczególnie critical_section może być bardziej zrozumiały dla AVR-owców (wiesz, te wszystkie włączenia/wyłączania przerwań, czy makra w stylu ATOMIC_BLOCK).

mam kilka lat doświadczenia z je[cenzura]m się z multicore w Unity...

A kogo to wzrusza? Co maja wspólnego Twoje przeżycia łóżkowe z Unity - z programowaniem Pico? A jeśli chodzi o "lata doświadczeń" - wybacz, ale znalazłoby się na tym forum parę osób z "nieco" większym doświadczeniem.

Ogólnie system semaforów jest stosowany praktycznie w każdym programie obsługującym wiele rdzeni

Ogólnie można przyjąć, że mutex to też semafor. Poczytaj sobie któregoś dnia jak to działa 😉

21 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

A czy chciałbyś łowić ryby wędką kiedy płynąłbyś kutrem?

A czy chciałbyś angażować kuter wraz z niezbędną załogą jeśli chciałbyś złowić sobie jedną rybkę na kolację?

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 2

Dnia 15.03.2021 o 20:44, H1M4W4R1 napisał:

Uwaga: jeżeli korzystasz z Windowsa zaparz sobie szklankę melisy, gdyż instalacja środowiska na Windowsie to horror 😉

Przypomina mi to instalację Eclipse i Amtel Toolchain😱 Po chyba dwóch instalacjach i konfiguracjach spowodowanych zmianą komputera przestawiłem się na Arduino dla AVR i na microPythona dla ESP. I już nie widzę sensu pisania w C na RPi Pico bo żeby pisać w micropythonie trzeba tylko zainstalować Thonny🙃

Nie żebym komuś ten kurs odradzał, po prostu ta melisa to niezbędna jest do tego😆

Co to jest "slice" - nie znam tego terminu. Prośba o wyjaśnienie - może ma jakąś inną nazwę?

cytat:

"W Pico PWM jest obsługiwany przez Slice oraz kanały. Mamy do dyspozycji 8 slice’ów, gdzie każdy ma po dwa kanały, Niektóre kanały sa przypisane do różnych pinów Pico co obrazuje poniższa ilustracja. Literami oznaczone są kanały, a cyframi numer slice’a."

2 godziny temu, wr90 napisał:

Co to jest "slice" - nie znam tego terminu. Prośba o wyjaśnienie - może ma jakąś inną nazwę?

Kolega ethanak zabronił mi robić za interfejs do Google'a 😞 

Slice to inaczej "kawałek" - po prostu jest to jedna z sekcji zegara/licznika dla PWM... Jak w STM czy Arduino możesz mieć PWM na danym timerze, tutaj slice pełni rolę timer'a. Trochę to bardziej skomplikowane, a jestem zwolennikiem zdania: jak działa to działa i na [PPF] drążyć temat...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.