Skocz do zawartości

Kopiowanie programu między arduino

Grzegorz1397

Pomocna odpowiedź

Hej, mam uszkodzoną płytkę arduino uno, odpadł jeden z dwóch srebrnych kondensatorów. Jest na nim wgrany program, czy da się ten program jakoś wyciągnąć i wgrać na nową płytkę? Nie zależy mi na odczytaniu kodu w postaci języka, tylko na wgraniu go na nowe arduino.

A może arduino mimo braku kondensatora C9 też będzie działaś poprawnie? Zasilane z portu USB w komputerze

Edytowano przez Grzegorz1397
  • Lubię! 1

Może odpalić, ale ze stabilnością to raczej nie będzie za wesoło... Obstawiam, że klon i że wyrwało razem z padem?

Dasz radę podesłać fotkę klona (co bym wiedział dokładnie o który kondensator chodzi) to podpowiem jak to naprawić na pająka (albo na tyle, by podpiąć się programatorem by zgrać soft, chociaż to powinno dać radę zrobić i bez naprawiania ardu, ale z tymi chińczykami to wolę nie ryzykować ;)).

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

C9 jest na schemacie od 22p rezonatora dającemu źródło taktowania. W sumie to często używam uC na stykówkach bez żadnych kondensatorów, ale nigdy z jednym. Samą płytkę zawsze można jakoś uratować, uzupełnić kondensator, nawet jak pad urwany to ludzie potrafią zdrapać trochę laminatu ze ścieżki i tak to odrutować, że będzie trzymał lepiej niż fabryka przewiduje, albo przełączyć uC na wewnętrzne źródło taktowania 8MHz.

26 minut temu, kaczakat napisał:

C9 jest na schemacie od 22p rezonatora dającemu źródło taktowania. W sumie to często używam uC na stykówkach bez żadnych kondensatorów, ale nigdy z jednym.

Ja bym się jeszcze upewnił u źródła, że to żaden inny wymysł Chińczyka (mam dwie płytki z różnymi oznaczeniami, więc może to równie dobrze być elektrolit). A co do używania stykówek - sama płytka robi za kondensatory 😄 

image.thumb.png.fd02bc055697401040057ce54e10a97b.png

Mam u siebie ten model klona (zdjęcie z sieci). Stąd moja rozterka, który to kondensator 😄 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.