Skocz do zawartości

Budowa robota o roboczej nazwie BoBo

Grzesio

Pomocna odpowiedź

Witam, 

(Z góry przepraszam  za zły wątek, ale  nie znalazłem odpowiedniego) 

Od dłuższego czasu śledzę forum i postanowiłem w końcu zbudować swojego własnego robota 🙂 

Robot ma mieć podnoszony pług ( odśnieżanie w zimie), 

Budowę zaplanowałem na 5 etapów.

1) Wybór elektronik sterującej  - rozważam arduino, rasbery lub stm 32. 

2) Wybór sterowania : albo aplikacja na telefon, lub pad.

3) Dobór silników

4) Dobór zasilania.

5) Mechanika

I teraz mam do kolegów pytania :

Jaką platformę do sterowania wybrać ? Czy iść w proste arduino, czy lepiej będzie skupić się na STM32 ?  W arduino trochę już programowałem. Zależy mi na tym aby użyć takiego miro procka aby nauka nie poszła w las i łatwiej było znaleźć pracę jako programista 🙂(w przyszłości) .

Jako sterowanie planuję po taniości użyć pada od xboksa, czy ktoś ma jakieś lepsze, prostsze rozwiązanie ? 

Jako silniki planuj użyć pololu, konkretny silnik dobierać będe na samym końcu. 

Zasilanie to jakieś lipole + przetwornica step-up. Chyba że ktoś ma jakieś lesze rozwiązanie i nie turbo drogie. 

Obudowę do pierwszego prototypu planuje wydrukować na drukarce 3D.  Robot będzie na 4 kołach, które prawdopodobnie sam wydrukuję 🙂 

Zawodowo pracuje jako konstruktor, więc mam doświadczenie w sprawach mechanicznych i projektowaniu 3D. 

Z elektroniką i programowaniem już trochę ale jakieś tam doświadczeni mam, trzeba odświeżyć :). 

Będę wdzięczny za pomoc. 

@Grzesio witam na forum 🙂 Odniosę się najpierw do pierwszego pytania. Jeśli chodzi o mikrokontroler to najszybciej efekty uzyskasz na pewno na Arduino. Jeśli jednak myślisz o tym, aby programować mikrokontrolery zawodowo to tutaj zdecydowanie lepiej zająć się STM32. W takim przypadku budowa robota zajmie na pewno znacznie więcej czasu. Na Twoim miejscu zabrałbym się jednak za budowę robota na bazie Arduino, a dopiero później usiadłbym do STM32 🙂 

Dnia 29.10.2023 o 23:49, Grzesio napisał:

Jaką platformę do sterowania wybrać ? Czy iść w proste arduino, czy lepiej będzie skupić się na STM32 ?  W arduino trochę już programowałem. Zależy mi na tym aby użyć takiego miro procka aby nauka nie poszła w las i łatwiej było znaleźć pracę jako programista 🙂(w przyszłości) .

Obecnie w projektach dominują mikrokontrolery oparte na architekturach ARM i pomału wchodzi RISC-V, ale on dopiero raczkuje. By mieć pracę jak już Treker wspomniał - STM32. Są bardzo przyjemne i mają porządnie zrobioną dokumentację, więc nawet dla nowych programistów są OK 😉 Osobiście też je preferuję ponad AVR'ami ze względu na możliwości (wbudowane peryferia) i 32-bitową architekturę 😉 

Dnia 29.10.2023 o 23:49, Grzesio napisał:

Zasilanie to jakieś lipole + przetwornica step-up. Chyba że ktoś ma jakieś lesze rozwiązanie i nie turbo drogie. 

Parkside X20 😉 Tanie, całkiem spoko i 20V, więc wystarczy step down.

30 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Parkside X20

Gdzieś wyczytałem, że obecne (stary typ) i bliźniacze akumulatory (zobaczyłem na własne oczy) co są w kilku innych firmach nie mają już markowych (Samsung, LG itd.) ogniw. Jak Parkside 4 Ah, to już lepiej taki na ogniwach 21700 Samsunga.

Edytowano przez matsobdev

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@matsobdev w dodatku stare nie miały zabezpieczenia przed rozładowaniem - te chyba mają?

@Grzesio Jeśli to ma odśnieżać coś więcej niż dywanik pod łóżkiem rozważyłbym silniki od wkrętarki albo coś podobnego, co można podłączyć bezposrednio (znaczy przez mostek) do takiego akumulatora. A na śnieg to nie lepiej gąsienice?

To kilka słów o sterowaniu, aplikacja jest dobra jeśli ma to być tylko zabawka. Jak urządzenie ma dzialać na zewnątrz i w ogóle mieć nieco szersze zastosowania to moim zdaniem lepiej steruje się przez dedykowanego pada. Mikrokontroler... Być może na jednym się nie skończy gdyż mając sprzęt do działań na zewnątrz, przydała by się kamera, może esp cam i strumieniowanie wideo na żywo? Jeśli chodzi o twój rozwój w programowaniu to celuj w STM32 oraz esp32 

35 minut temu, ethanak napisał:

w dodatku stare nie miały zabezpieczenia przed rozładowaniem - te chyba mają

Kiedyś w jakimś wątku wrzuciłem film z naprawy tego nowego na 21700. Widać, że tam styki prądowe są cały czas gorące - bezpośrednio podłączone do pakietu ogniw, ze zintegrowanym bezpiecznikiem na blaszkach łączących ogniwa. To narzędzie decyduje, że nie męczy rozładowanego, czy przegrzanego (albo zbyt zimnego) akumulatora.

Edytowano przez matsobdev
  • Pomogłeś! 1

@matsobdev dobrze wiedzieć.

A wracając do mikrokontrolerów - bardzo ciekawe wyniki można osiągnąć łącząc małego RPi (np. 3A+ albo Zero 2W) i ESP lub RP2040 (nie próbowałem STM). ESP służy wtedy jako interfejs do czujników i zajmuje się sterowaniem silnikami (w znaczeniu podania właściwego sygnalu PWM) czy serwami. RPi to logika, zdalne sterowanie, autonomia, kamera z jakąś prostą analizą obrazu. Przykładowo: RPi podaje do ESP "jedź prosto z prędkością X" czy "Zawróć" i nie interesuja go prądy silników, PWM-y i podobne mało istotne z jego punktu widzenia szczegóły.

1 godzinę temu, ethanak napisał:

A wracając do mikrokontrolerów - bardzo ciekawe wyniki można osiągnąć łącząc małego RPi (np. 3A+ albo Zero 2W) i ESP lub RP2040 (nie próbowałem STM)

Łączenie Pi i STM32 to dość głupi pomysł. Zawsze można dać mocniejszego STM'a, który spokojnie większość rzeczy obsłuży. A jak będzie za mało to jakiś AllWinner F1C200S, V3S czy A83T i po robocie (wszystkie do dostania w rozsądnych cenach na LCSC).

Gorzej w przypadku analizy obrazu, ale od tego są TPU a nie SBC 😄

Edytowano przez H1M4W4R1

@H1M4W4R1 Pewnie wszystko można. Np. wziąć RPi, oprogramowac od zera jako bare metal... tylko po co? RPi Zero 2W kosztuje stówkę razem z kartą. Ma robic to, do czego go wymyślili. Połączony z nim STM też ma robić to, do czego został stworzony. Mikrokontroler na robić to co umie najlepiej. SBC też. A jeśli nie wiesz, jak je zmusić do współpracy to już nie moja wina.

Witajcie Panowie 🙂 

Wolał bym STM32 gdyż wiem że aby coś osiągnąć nie można iść na skróty 🙂, a idąc kolejny raz w arduino, zapewne nie będzie mi isę chciało robić "tego samego" jeszcze raz dla STM.

Nauka przez praktykę jest bezcenna .   A dla mnie czy to będzie 6 msc czy 12 czy 18 nie robi różnicy, robię to dla siebie i dla Was aby dać fajny artykuł na forbotka 🙂 

@H1M4W4R1   szczerze ?  to nie pomyślałem żeby wziąć  akumulatorki z taniego elektro narzędzia , wydaje się fajny patent 

@_LM_ Plan mam taki aby najpierw zrobić sterowanie na padzie od xbox ( lub innym łatwo programowalnym) a potem wraz z rozwojem 

projektu i umiejętności , równolegle robić sterowanie przez smartphonee ( jako fajny i praktyczny bajer, ale nie w trenie) 

Generalnie plan jest taki by zrobić projekt w skali micro, aby przetestować sterowanie itp, a potem zwiększyć gabaryt robota. 

Myślałem o 4 kołach ale wtedy potrzebuję najlepiej 4 silników, gąsienice niby oki bo być może 2 silniki dały by radę, ale mechanicznie mega bardziej skomplikowane. 

Jako kolejne usprawnienie będę chciał dołożyć kamerę,  oraz coś na zasadzi lidaru. Ale na początek nie chcę iść za ambitnie tylko małymi kroczkami z Waszą pomocą do przodu , bo inaczej projekt skończy się na etapie postu na forbocie

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.